Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På tre år har de renoverat två lägenheter – och byggt nytt hus på Krokviksberget

De har varit ett par i knappt tre år och tillsammans får de saker att hända. Alexandra Frank och Erik Karlsson älskar att driva projekt tillsammans – och de utesluter inte nya husprojekt i framtiden.
– Vi gillar att jobba med projekt och att skapa, inreda och se möjligheter, säger Alexandra.

Se filmen: Titta in i parets nybyggda hus på Krokviksberget på Alnö:

Septemberdimman lättar långsamt över Krokviksberget och på den steniga kullen står några nybyggda hus. Ett av dem sticker ut med sin mörkbetsade trägavel.

– Det här gick snabbt, bygget startade i december förra året och blev klart för några veckor sedan, säger Erik.

För snart tre år sedan blev de ett par, de träffades genom gemensamma vänner och flyttade snabbt ihop och renoverade en etta. Nästa boende var en sliten och nedrökt trea i nedre Haga. Den helrenoverades och efter nio månader i lägenheten började de titta på hus och tomter. När tomten på Krokviksberget dök upp bestämde de sig snabbt.

– När vi kom upp hit kände vi bara ett lugn, det kändes lite som att komma hem, säger Erik.

Alexandra fortsätter:

– Ja, det var så härligt med närheten till skogen och vattnet.

Se också: Småbarnsfamiljen byggde nytt hus intill svärföräldrarna – ritade planlösningen själva

Husbygget gick snabbt från tanke till handling. Det spontana tomtköpet byggde på att lägenheten skulle säljas till rätt pris, vilket den gjorde. De kollade runt bland hustillverkarna och valet föll på Kustvillan, då kunde de själva styra och rita planlösningen.

– Planlösningen har samma känsla som lägenheten. Det är skönt att kunna går runt, det blir ett flyt i huset och det tar aldrig stopp, säger Erik.

Under byggtiden hyrde de en etta i stan och under sommaren bodde de hos Eriks föräldrar. Bygget drog igång i december 2015 och paret har satt sin prägel på huset. Huset har ingen takfot, gavlarna är inramade och ryggåstaket i hela huset krävde speciallösningar med stålbalkar.

– Vi bytte panel på huset mitt under processen, en stående ribbpanel byttes till en slätare. Det var hustillverkaren som ville byta för att det skulle bli snyggare, säger Erik.

Under försommaren var huset färdigt men slutbesiktningen fick göras på sensommaren. Nu har de bott i huset några veckor. Vissa detaljer återstår, men det mesta är på plats.

– Det var en sådan lättnad att äntligen få bo riktigt, säger Alexandra.

Erik har varit projektets byggherre och paret har själva lagt golv, fogat runt fönster och målat väggar.

– Vi har lärt oss mycket och det känns bra att veta hur huset är byggt och var all el är dragen, säger Erik.

Se också: Radhuset i Sidsjö svämmar över med färg, form och fantasi

Planlösningen är öppen med kök och vardagsrum mot havet. Ljuset flödar in genom de stora fönstren och rymden är högst påtaglig. Takhöjden är 6,30 meter. Inredningen är enkel med lugna jordnära färger som kompletteras med naturmaterial som trä, kork och växter. Känslan i huset spelar fint med den karga och dramatiska miljön kring huset. Väggen mot loftet är målad med kalkfärg och blir en mörkare bas som skapar ett lugn och bryter av mot det vita.

– Vi hittar grejer på loppisar, auktioner och vanliga butiker. Det är mycket Ikea här och från andra inredningsaffärer här i området, säger Alexandra.

Ett matbord i kork blir en fin kontrast till den betongfärgade väggen och svärtan i stolarna går igen i flera detaljer i hemmet.

– Vi gillar naturmaterial och försöker få in så mycket som möjligt av det, säger Alexandra.

En enkel soffa och en matta ramar in loungdelen som är en plats för läsning och lugna stunder. Utanför de stora fönstren ser man havet, bergsknallar och tallar. Småfåglar flyger fram och tillbaka och en hackspett fångar deras uppmärksamhet. Kikaren på soffbordet ligger lägligt till.

Köket är enkelt och vitt.

– Vi valde ett vanligt Ikea-kök eftersom vi vet att de håller bra kvalitet och är prisvärda.

Paret har lagt krut på att göra smarta materialval och har försökt att hitta prisvärda kvalitetsprodukter. Materialet till badrummet var en utmaning att få till.

– Vi har försökt att få det så fint som möjligt till ett rimligt pris, säger Erik.

En vit spiraltrappa leder upp till ett rymligt loft som rymmer vardagsrum och en arbetshörna. Golvytan är sextio kvadratmeter men snedtaket gör att cirka 40 kvadratmeter är användbart.

– Vi hade inte tänkt ha något loft men tillverkaren övertalade oss som tur är. Det här rummet går att förändra genom att sätta upp väggar om man vill, säger Erik.

Alexandra fortsätter:

– Det är lite mysigt att komma upp hit, där takhöjden ”bara” är 3 meter.

Sovrummen nere ligger mot norr vilket gör dem mörka och svala. Alexandra har målat en vägg gråbrun och färgen sträcker ut sig diagonalt en bit på de andra två väggarna.

– Vi vill att det ska hända något mer än bara på en vägg, man blir lite omsluten, säger hon.

Mitt emot de två sovrummen ligger klädkammare och tvättstuga.

Byggprocessen har gått snabbt och de vet vilka råd de vill ge andra som funderar på att bygga hus:

– Planera länge och ta hjälp av yrkeskunniga, säger Alexandra– Och kolla på många olika hus, det är viktigt att tänka på hur man kommer att röra sig i huset, fortsätter Erik.

De har gjort många val och spiraltrappan var ett av de sämre. Soffan togs upp på loftet innan räcket var på plats.

– Vi kommer inte att få ner den, vi tänkte inte så praktiskt. Vi kanske kommer att byta trapp i framtiden, säger Alexandra.

Trots att paret är nöjda med sitt hus – speciellt formen på det och de mörkbetsade gavlarna – är de sugna på att ta sig an nya husprojekt.

-Det skulle vara skönt att bara bo ett tag och inte hitta på så mycket men vi känner också att vi vill göra något mer för att vi har lärt oss så mycket under den här processen. Vi skulle kunna bo nästan varsomhelst, det är bara ett hus, säger Erik.