Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På väg i 50 år och med rätt att sjunga

I veckan gör Sundsvalls Kammarkör ett tillfälligt stopp på sin långa sångarresa. Kören firar 50-årsjubileum med en sprakande konsert i Tonhallen. Grundaren Kjell Lönnå leder sin kör i en efterlängtad sångfest på hemmaplan.

Annons

Det är bara dagar kvar till den stora jubileumskonserten som Sundsvalls Kammarkör arrangerar i veckan. Repetitionslokalerna i Körhuset på Rådhusgatan fylls sakta med indroppande körmedlemmar. Kvällsljuset silar försiktigt in i lokalen. Dirigenten och körledaren Kjell Lönnå är redan på plats vid pianot. Körmedlemmarna hälsar glatt på varandra och gör sig redo. Snart sitter alla stilla med fokus framåt och första tonen slås an.

Det har varit en lång resa fram till den kommande jubileumskonserten. En resa som tagit kören och dess grundare Kjell Lönnå till platser och spännande människor runt om i hela världen. Efter den försiktiga starten 1965 då Kjell Lönnå, efter att ha arbetat med Sundsvalls Ungdomskör i tio år, bildade Sundsvalls Kammarkör har man besökt Australien, Tahiti, de flesta länderna i Europa, USA och Kanada flera gånger och uppträtt i Sverige vid över 1 000 tillfällen. Det är en imponerande lång lista som gör att Sundsvalls kammarkör stolt hävdar att man är den mest beresta kören i Sverige.

Genom åren har uppåt 270 olika körsångare deltagit i verksamheten. Körledaren Kjell Lönnå har oförtrutet lett kören till nya engagemang och sångupplevelser.

– Vi har fått uppleva så mycket tillsammans att det blir svårt att välja det bästa. Att sjunga i Vatikanen för påven eller vid Olof Palmes begravning har båda gjort stora intryck. Men också många stora körträffar och inte minst alla TV-program som vi deltagit i är minnevärda, säger Kjell Lönnå.

I över 20 års tid medverkade även kören regelbundet i Allsångskonsert och flera andra program i SVT.

Det är en kunnig körensemble som repeterar i Körens Hus. Repertoaren är väl inövad men det finns alltid något att förfina. Basarna i bakre raden får brumma lite extra några gånger innan Kjell är nöjd och solistinsatserna lyssnas i genom extra noga. Onsdagens konsertprogram blir en mix av gammalt och nytt, välkänt och spännande.

– Det kommer bli folkligt, festligt och förhoppningsvis fullsatt, säger Kjell Lönnå och fortsätter mana på körmedlemmarna mot sista tonens perfektion.