Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Palestinske ledaren som bosatt sig i Härnösand: "Nu har jag hittat hem"

Han har varit en hög politiker som slåss för ett fritt Palestina.
Han har varit en nära medarbetare till den förre palestinska ledaren Yassir Arafat.
Nu bor han i Härnösand, David Kalotti som i många år varit Arafats sändebud i Sverige.

Nuvarande palestinska presidenten Mahmoud Abbas ger han inte mycket för.

Varför gillar du inte nuvarande ledningen?

– Den är för inriktad på samarbete.

Hans politiska uppvaknande kom tidigt. Det var när han var med sin mamma och skulle handla kläder. Och soldater sköt över huvudet på dem. Mamman skyddade honom med sin kropp. Men detta satte djupa spår.

– Lyckligtvis blev vare sig jag eller min mamma träffade men det var det andra som blev. Det som jag mest reagerade på var att soldaterna skrattade efter det att de skjutit, berättar David Kalotti.

Han var i tioårsåldern. Något senare såg han en demonstration.

– Jag såg en kille som var i min egen ålder eller kanske något äldre som bar en stor paroll, "Ned med Israel". Jag gick in i demonstrationen och hjälpte honom att bära.

Sedan började han mer engagera sig och så småningom fick viktiga uppgifter som den palestinska organisationen PLO. Han blev representant och medarbetare till PLO:s utrikesminister.

PLO är en paraplyorganisation för palestinska nationalistgrupper, och erkänns som en slags inofficiell regering för det palestinska folket över hela världen sedan rörelsen fick observatörsstatus i FN år 1974. Hamas som i praktiken styr i Gaza är inte medlem i PLO.

David Kalotti blev representant i Sverige och så småningom svensk medborgare.

Många inklusive den nuvarande ledningen för Palestina tror på en tvåstatlösning Sedan 1993 erkänner den palestinska ledningen Israels rätt att existera och kräver istället en palestinsk stat bredvid, som skulle omfatta Västbanken, Gazaremsan samt Östra Jerusalem, alltså de palestinska territorier som Israel ockuperade under sexdagarskriget år 1966.

Men David Kalotti har en kontroversiellare uppfattning där en judisk stat inte finns med. Han tror inte på ett delat Palestina med en judisk och en palestinsk del. Han vill vare sig se en muslimsk eller judisk stat utan en sekulär.

Men det är ju en synpunkt som uppfattas som extrem?

– Jag hade gärna accepterat en judisk president. Bara han skulle vara vald av en majoritet av folket som bor i Palestina.

Han har fyllt sjuttio men inte helt dragit sig tillbaka från det politiska livet.

– Jag är som en trumpetare som inte kan sluta att spela. Politiken är mitt liv och nu skriver jag en bok både på svenska och arabiska om det politiska läget.

Tidigare trodde du på våld. Hur ser du på att använda våld nu?

– Vi såg att det fungerade med våld i Algeriet och i Vietnamn. Men ser jag ut som en terrorist? Nej jag vill inte bära vapen och tror inte längre på våld som lösning.

David Kalotti har nu bott i Härnösand i 18 månader. Men slå sig till ro det kan han inte.

– Politiken är mitt liv.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Läs även: Fartyget som kan bli asylboende