Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pamela Andersson: Idrott är inte bara vinst och förlust – Jantunens öde bevisar detta

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

Annons

1. Marko Jantunen

Helgens och kanske årets hittills mest läsvärda sportreportage är intervjun med förre hockeystjärnan, finske Marko Jantunen.

I en gripande och öppenhjärtig intervju i Expressen berättar finländaren, som bland annat spelade i Timrå en kort sejour 2006, om missbruket som fick honom att välja drogerna framför sin familj och sina barn. Det är en skrämmande berättelse om hur alkohol, kokain och tyngre droger snabbt kan förstöra en människas liv. "Alla bryter med dig, du bryter med de som tidigare var dina nära.

Till slut är de enda som knackar på din dörr kriminella eller polisen. Det är ett jävligt hårt ensamliv", berättar han i intervjun och jag kan inte låta bli att tänka på alla ledare och lagkamrater som Marko hade omkring sig när det började barka åt helvete.

Var det ingen som såg nåt? Varför fick han ingen hjälp? Han kom full till träningarna, bakfull till matcherna… Hallå? Jag vägrar att tro att ingen märkte, lukten av gammal fylla luktar ju inte precis Dior, varför slog ingen larm?

Jantunens tragiska öde gjorde nästan fysiskt ont att läsa, men är en nödvändig rapport om vad som kan hända om omgivningen jamsar med istället för att direkt sätta in åtgärder när en medmänniska går över styr.

Dessutom är reportage som detta, skrivet av Expressens Anna Friberg, en bra påminnelse om att idrotten inte bara är vinst och förlust, vinnare och förlorare. Den är också full av mänskliga öden, historier som kräver att få berättas och grova misstag som kan vi alla kan lära oss något utav. Bara man orkar lyfta blicken och se länge bort än resultatet.  

Läs mer: Förre Timråspelaren Marko Jantunen valde drogerna över sina barn: "Jag hade förlorat allt i mitt liv"

2. Britta Johansson Norgren

Återigen högst upp på pallen i Visma Ski Classics i italienska Toblach och med sin fjärde seger under säsongen är Britta den klart bästa skidtjejen vi har i det här landet just nu. Jag har hyllat henne tidigare, och förvånas faktiskt att hon inte får större uppmärksamhet än vad hon får. Britta, tävlande för Sollefteå men boende i Östersund, har ensam förändrat längdskidsporten på damsidan genom att ha utvecklat sin stakteknik på ett sådant sätt som gjort henne överlägsen i vinter. För två veckor sedan stakade hon sju (!) mil i Marcialonga där de övriga stundtals tvingades saxa för att ta sig uppför backarna, och i helgen stakade hon snabbast över tre mil. Så kom igen nu, murvlar – hylla den som hyllas bör. Heja Britta!

3. J-O Waldner

En epok slutade i veckan och det känns nästan som att en gammal klassisk sportgren dog en smula med honom. Att han lämnar ett tomrum efter sig är ett understatement. Tack för allt, champ.

4. Victor Öhling Norgren

Han vann världscupen 2014, blev tvåa i fjol men i år har det varit trögt med framgångar för skicrosstjärnan. Skadeproblem och lunginflammation har ställt till det, men så på hemmaplan i helgen – vips! Utklassning i finalen och "Vön" är tillbaka på toppen igen. Härligt!

5. Lisa Gunnarsson

För någon vecka sedan hoppade svenska Armand Dupantis historiens högsta stavhopp för 16-åringar (5.50) i USA och i onsdags var det Lycksele-födda Lisa Gunnarssons tur. 4,47 i en liten tävling i Frankrike är tangerat ungdomsvärldsrekord! Vem hon delar rekordet med? Angelica Bengtsson… Jovisst, stavhopp är Sveriges nya framtidsgren i friidrott!

6. Andre Myhrer

Fem hundradelar från segern – men äntligen en pallplats igen för en av Sveriges mest sympatiska idrottsstjärnor! Och tack vare andraplatsen i Japan får vi nu se en svensk i Hammarbybackens parallellslalom i världscupen nästa vecka. Puh!

7. Sanna Kallur

Det räcker med att jag ser hennes glada leende och glittrande ögon i tv så blir jag på bra humör.