Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pamela Andersson: Tredje generationen Foppa välkommen i svensk idrott

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

1. Linda Haglund

Hon var svensk idrotts kvinnliga affischnamn när jag växte upp och jag minns att jag blev riktigt stolt när hon addade mig på Facebook för snart två år sedan. Vi stötte på varandra då och då i sportens värld, men mer än så var det inte – ändå ryckte jag till när nyheten kom. Linda Haglunds hastiga bortgång kastade mig tillbaka till den unga tonårstiden då jag såg henne utklassa alla konkurrenter i de där flätorna som jag själv försökte få till (men jag hade aldrig hennes tjocka hår). Det fantastiska 56-gänget har tappat sin enda kvinnliga deltagare och lämnat de andra, Björn Borg, Ingemar Stenmark, Frank Andersson och Thomas Wassberg, alltför tidigt. Haglund lämnades ofta utanför när vi pratade om 56:orna, hon flyttade till USA och försvann från den svenska scenen under tio år men främst hade det med den mystiska dopingaffären att göra. För när det kom till resultaten var hon också oerhört beundransvärd. Ingen svenska har varit i närheten av de tider och medaljer som Linda Haglund har tagit på 60 (inomhus), 100 och 200 meter. Ett EM-guld, fyra EM-silver och tolv SM-guld talar sitt eget språk och fjärde platsen på 100 meter på OS i Moskva 1980 är fortfarande den främsta prestationen en svensk sprinter gjort internationellt. Men framför allt står hennes svenska rekord fortfarande. Linda Haglund fick aldrig uppleva att någon ens var i närheten av hennes tider, 11,16 på 100 meter och 22,82 på 200 meter, och när hon i lördags somnade in på Södersjukhuset i Stockholm gjorde hon det som obesegrad på de svenska löparbanorna. Ingen svenska har sprungit snabbare än Linda på 36 år. Den enda som kunde springa ikapp henne var cancern. 

2. Zlatan

"De (Danmark) skulle skicka mig i pension, men jag skickade hela deras land i pension". Zlatan efter att ha kickat Sverige till det femte raka EM-slutspelet. Hahaha, jag dyrkar den mannen! Ingen kan som Zlatan leverera både på och utanför plan.

3. Vinterstudion

Startade starkt med sitt allstar-team, och visade direkt flyt i sändningarna trots att det "bara" var ett genrep i Bruksvallarna det handlade om. Bäst i helgen var bisittaren Johanna Ojala som snart aspirerar på titeln som Sveriges bästa skidanalytiker. 

4. Stina Nilsson

Har tagit ytterligare ett stort steg i sin utveckling och kommer säkert att ge Charlotte Kalla en match om både skidplaceringar och medieutrymme under säsongen. I helgens genrep turades de om att vinna, Kalla på lördagen och Stina på söndagen, och duellen mellan svenskorna kommer att gynna dem båda i jakten på placeringar. 

5. Emil Forsberg

Jag bevakade hans pappa Leif när han spelade i GIF Sundsvall i början av 90-talet, och det är kul att se Foppa Family fortsätta skörda framgångar. "Lill-Foppa", det vill säga Emils pappa, är den som lirat flest A-lagsmatcher (400 typ) under sin karriär i Giffarna och han fick sitt namn efter sin pappa Lennart ("Stor-Foppa") som också lirade i Sundsvall. Och så nu Emil Forsberg, "Mini-Foppa", som kanske blir störst av dem alla. Det har åtminstone börjat bra med proffskarriär och landslagsmål i det viktiga EM-kvalet mot Danmark. Och en ny Foppa i svensk idrott är ju alltid välkommen!

6. Leksand

Sista plats i Hockeyallsvenskan är all time low för laget som underpresterat sedan dag ett. Inte sedan säsongen 1944–45 då laget bildades har man legat så långt ner i serien och nu finns det bara en sak som återstår: avgå alla. Botten är nådd – gör om, gör rätt.

7. OS-truppen

Måste säga att jag förvånades över uppgiften att OS-truppen som laddar upp inför Rio 2016 kom till träningsanläggningen Playitas på Fuerteventura med 100 aktiva och 200 (!) ledare. Två ledare per aktiv, alltså. Hm. Är det inte bättre att vända på siffrorna och plocka med sig några framtidshopp istället för att överdosera ledarstaben? Själv var jag där som ledare med tidningen ToppHälsa veckan innan och vi var tio ledare på 200 personer. Hur det funkade? Alldeles utmärkt, tackar som frågar. Vi ledare hann till och med träna själva…