Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Panta burkar för andras skull – Årets Drake fick en välgörande idé

Genom att panta burkar för människor med jobbiga livssituationer har han vunnit Sundsvalls hjärtan.
Fredrik Olsson blev Årets Drake och är nominerad till Årets Västernorrlänning.
– Jag hade förmånen att kläcka idén, men är ingen hjälte för det, säger han.

Annons

Som lokförare såg han dagligen människor som plockade burkar på perrongerna. Det sådde ett frö i honom, en tanke om att både ta vara på all pant och att hjälpa de som är i behov. Han skrev då ett inlägg på Facebook om att han efterlyste pant för att hjälpa andra människor.

– Jag hade ingen annan tanke än att jag borde kunna få ihop pant och ge till socialt utsatta. Men i princip direkt fick jag in pant värt 700 kronor.

Där och då insåg han att det var enkelt att få in pengar till behövande – på enkelt sätt. Varpå han startade Facebooksidan Välgörenhetspanten – nu har sidan lite över 1200 medlemmar. Bland de första som fick hjälp av Fredrik genom Välgörenhetspanten var en före detta hemlös.

Fredrik hade hört talas som den här mannen som lyckats komma från gatan och få ett hem och som hade en passion för fotografi. Tanken att hjälpa honom hade funnits där länge, men nu kom det perfekta tillfället.

– Jag tänkte att det kan vara just fotandet som gör att han inte hamnar på gatan igen, säger han och fortsätter:

– När jag kom dit och han fick kameran var det som att jag inte var där. Han var helt uppslukad och så lycklig. Sådana stunder glömmer jag aldrig.

Vinsten av Årets Drake och nomineringen till Årets Västernorrlänning ser han som positiv att arbetet kring Välgörenhetspanten uppmärksammas. Men att han som person hyllas som att han själv gjort allt arbete har han lite svårt med.

– Jag kan stå för att jag hade förmånen att komma på iden och att jag förvaltade den jävligt bra, men det är alla andra som är hjältar.

– De som varje dag kämpar att få fram mat på bordet till sina barn och de som skänkt panten – de är hjältarna.

Förutom det hela med Välgörenhetspanten så har Fredrik varit en av tre som startat upp skolor och tandläkarklinik i Kambodja genom projektet "Bike for Cambodia". Nu har det gått fem år sedan starten och de har gjort bland annat att barn varje dag få borsta tänderna hos en tandhygienist.

– Det är häftigt nu i efterhand att vi, tre privatpersoner, lyckats gjort allt det här.

För snart tre år sedan förlorade Fredrik sin yngsta son i en olycka. Sorgen och saknaden efter sonen kommer aldrig att försvinna men för hans skull försöker Fredrik göra gott för andra. Där av bottnar sig många av Fredriks projekt samt hans syn på livet i dag.

– Han hade ett otroligt stort hjärta. När en människa som är 21 år och går bort betyder det att världen kommer att missa 60 år av detta stora hjärta. Så för mig är det ett sätt att bära hans stora hjärta vidare i vardagen, på ett naturligt sätt, att göra saker som Välgörenhetspanten.

Att göra gott för andra är en stor del för sonen, men också ett släktdrag.

– Det börjar nog med mormor som har ett enormt stort hjärta, och sedan min mamma som har den vackraste själen i världen, säger han.

När han pratar om sin mor och hennes stora, varma hjärta blir ögonen fyllda med tårar.

– Mamma betyder allt, det är nog tack vare henne jag blivit så trygg i mig själv.

Bortom välgörenheten finns ännu ett brinnande intresse – och det är för musik. Under hela hans uppväxt var musiken i princip obefintlig, en dammig radio stod i barndomshemmet men sällan använd. Men ändå har han alltid haft en dröm om att vid ett tillfälle framföra en egen låt. Efter sonens bortgång tog han tag i drömmen och fick hjälp att skriva en låt som nu bara väntar på att få framföras.

– Jag måste hitta styrkan att kunna framföra den, det är otroligt starkt och svårt. Men det kändes så självklart att göra det för han.

Läs mer:

Följ med Fredrik när han samlar pant.