Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappa Eklund efter otäcka kraschen: "Hon var ledsen och grinade"

Uppdaterad 08.15. Nathalie Eklund åkte ur i första åket i storslalomen i Österrike på grund av ett felskär. Det blev en otäck krasch och det är nu klart att hon har åkt på en ledbandsskada samt att främre korsbandet är av. Därmed är säsongen över för 23-åringen.

TV-sändningarnas mikrofoner fångade upp "aj,aj,aj", när Nathalie Eklund fick ett felskär och knäet knyckte till. Hon fick fraktas nerför backen i en pulka där sjukvårdspersonal väntade. Efter kraschen kände hon att hon inte kunde ta sig ner av egen maskin men hon kunde resa sig, till allas lättnad.

– När de känner att de inte kan det så har de en procedur att de använder pulkan. Det behöver inte betyda skada, utan kan vara att hon har fått en smäll bara, sade alpinlandslagets damchef Lars Melin till SVT Sport direkt efter. Men det visade sig att pulkan var nödvändig.

Nathalie Eklunds pappa Per-Erik, känd hockeyprofil som varit spelare och tränare i Leksands IF, är på junior-VM i ishockey i Finland. Han såg tävlingen på tv tills den blev avbruten. Några bilder på dotterns krasch visades inte.

– Jag förstod att någonting hade hänt då, säger Per-Erik Eklund.

En stund senare fick han ett telefonsamtal från Nathalie.

– Hon var ledsen och grinade. Hon har aldrig tidigare varit knäskadad utan sett alla andra åka på det. Så hon är nog lite rädd.

– Men det är bättre med en knäskada än en huvud- eller ryggskada om jag ska se det på det sättet, konstaterar Per-Erik Eklund som inväntar mer rapporter från Österrike.

– Jag har inte hört något mer än att hon ska på röntgen.

Ungefär samtidigt kom beskedet från sjukhuset i Österrike.

– Inre ledbandet har gått av. Korsbandet och menisken har klarat sig, berättar Lars Melin direkt från sjukhuset för SVT Sport.

Men senare kom uppgifter om att även främre korsbandet är av.

Hon skickas hem under tisdagen för att undersökas i Sverige. På måndagskvällen kom beskedet: även det främre korsbandet är av. Domen: den troliga rehabiliteringstiden är tio månader.

– Det är klart att det känns väldigt surt att bli skadad, men nu får jag ta det härifrån och jag ska se till att komma tillbaka ännu starkar och snabbare, säger hon i ett pressmeddelande.

Nathalie Eklund är den tredje svenska åkaren som drabbats av en knäskada den här säsongen. Sara Hector skadade sig i Åre och Ylva Stålnacke fick beskedet om att säsongen är över även för henne efter en krasch på träningen under söndagen.

Här kan du se kraschen (länk till SVT). Vi varnar för starka bilder.

Läs också om hur resten av svenskorna ligger till efter första åket.

Frida Hansdotter blev bästa svenska i Lienz efter en bra insats. Maria Pietilä Holmner åkte snöpligt ur med bara några käppar kvar innan målgång.

För fler nyheter om vintersport, följ Skidpuls på Facebook.