Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappers attack mot Centerpartiet

Annons

Replik på "De tävlar i att sänka lönerna", ST.nu 9 mars.

Sverige har under de senaste åren tagit emot hundratusentals människor och gett dem skydd. Drygt hälften av de nyanlända har grundskoleutbildning eller ingen utbildning alls.

Om inte arbetsmarknadens parter skapar förutsättningar för dessa människor att komma i arbete riskerar vi att skapa en permanent underklass som tvingas leva livet ut på försörjningsstöd.

Därför riktade Centerpartiet en uppmaning till parterna att komma överens om ett nytt avtal riktat till nyanlända som gör det möjligt att anställa dem med betydligt lägre ingångslöner än i dag. Om parterna tar sitt ansvar är vi villiga att matcha avtalet med både sänkt inkomstskatt och arbetsgivaravgift upp till en viss lönesumma.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Men om parterna inte förmår att ta ansvar är vi öppna för att lagstifta med syftet att få fram fler ingångsjobb. För att nyanlända ska kunna gå från bidrag till jobb. Stöd för förslaget kommer bland annat från Finanspolitiska rådet och Konjunkturinstitutet som pekar på sambandet mellan utanförskap hos lågutbildade nyanlända och höga ingångslöner.

Denna uppmaning får Matts Jutterström att prata om "lön utifrån etnicitet”, och dunkla anspelningar på att vi skulle vilja ha ett nytt fattig-Sverige. Det är mycket beklagligt att Pappers inte kan föra en seriös debatt. Sveriges underklass är de som är utelåsta från arbetsmarknaden. Pappers skulle kunna vara en del av lösningen genom att lyfta människor från bidragsberoende in till ett första jobb om de bara ville.

Anders W Jonsson (C)

Vice partiledare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel