Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappers svarar Centerpartiet

Replik på "Pappers attack mot Centerpartiet", ST.nu 15 mars.

Anders W Jonsson (C) vrider sig som en mask på en krok, detta vridande ter sig allt märkligare. Står Centerpartiet inte för era egna förslag, förstår ni på fullaste allvar inte vad ni föreslår?

Det pratas i dagarna mycket om den svenska modellen, hur fungerar den svenska modellen? Alla gör anspråk på att förstå den, eller hävda att man är dess försvarare.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

För oss i fackföreningsrörelsen innebär den svenska modellen att det är arbetsmarknadens parter som förhandlar om och sätter lönerna för respektive bransch.

En annan ordning skulle innebära ett totalt paradigmskifte, det skulle innebära att Jonsson skulle sätta lönen för Pappersarbetarna i Sverige.

Om man i nästa steg hävdar att ett antal hundra tusen människor ska dömas till ett liv i fattigdom, hur låter det då? Som lök på laxen hävdar Jonsson att etniciteten ska avgöra individens lön.

En sådan ordning sågs senast i Sydafrika, apartheidpolitik kallades det då, vad ska vi kalla det i dag? Instegsjobb kanske.

Anders W Jonsson påstår att inte Pappers kan föra en seriös debatt, det är fel. Vi är i högsta grad seriösa, det har vi som organisation varit i snart 100 år. Vi håller inte med Centerpartiet i denna fråga. Vi har en annan människosyn. Vi har en annan syn på människovärdet än ni har. Upplevs detta som oseriöst, ja då är vi nog oseriösa.

Pappers kommer aldrig att acceptera förslag som riskerar låsa in människor i fattigdom, vi kommer heller aldrig att acceptera lönesättning baserad på etnicitet. En sådan ordning garanterar i många fall livslångt utanförskap, så är det i länder som har denna ordning, så kommer det att bli i Sverige.

Pappers lösning på det så kallade utanförskapet har alltid stavats utbildning, med utbildning kommer mer kvalificerade jobb, mer kvalificerade jobb skapar per automatik ett högt nationellt produktionsvärde, detta ökade värde kommer sedan alla till gagn i form av ökade skatteintäkter, bra löner, etc.

Vår inställning är således att Centerpartiet och Anders W Jonssons förslag till lösning i denna fråga ska förpassas till historiens soptipp, men skynda er för Centerpartiets del av nämnda tipp börjar bli full!

Matts Jutterström

Förbundsordförande Pappers

Jan Öberg

Ordförande avd. 16 Ortviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel