Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Paret flyttade från etta till förfallen jättegård – nu har de bed & breakfast, djur och ett herrgårdsliknande boende

Gården i Ockelbo i Hälsingland ska ha anor från 1400-talet. Men de senaste åren har den herrgårdslika fastigheten stått tom och öde.
Nu har Anders och Anne-Christine tagit över – och då händer där saker igen.

Stora bydöden drabbade Lingbo på 90-talet. Företag försvann, affärer stängde och flyttlassen gick i strid ström.

Att passera Lingbo en höstlig skymning och se de övergivna husen och löven som blåste över de tomma gårdarna var som en resa genom en dämpad och akustisk Springsteen-skiva.

En av de öde fastigheterna fanns på adressen Norra Lingbovägen 6 och hade en gul herrgårdsliknande byggnad som påminde om byns svunna storhetstid.

Nu gal där tuppar igen, höns springer omkring på gårdsplanen, getter bräker och två väldiga Linderödsgrisar bökar i en gyttjig hage.

Några ankor har fått en egen swimmingpool i form av ett badkar som grävts ner vid en gammal brunn.

Här har det öppnats ett bed & breakfast och en gårdsbutik och det erbjuds lokaler och utomhusplatser för födelsedagsfester, bröllop och marknader.

Lindarnas gård, så heter stället numera.

Det är Ockelbosonen Anders Andersson och hans fru Anne-Christine Nyberg som tagit över den 22 hektar stora gården med vid utsikt över sjön Lingan.

– Målet är att kunna ha en kursgård och bjuda in människor som är intresserade av natur, djur, odling och mathantverk, säger Anne-Christine. 

De har tre getter, tre fjällkor, två Linderödsuggor, 45 höns, fyra ankor och katter.

Anne-Christine bor på gården hela tiden medan Anders pendlar fram och tillbaka från Stockholm där han jobbar som kranmontör.

Anne-Christine berättar att de i flera år hade letat efter en gård mellan Östersund och Västervik. De hade precis förlorat en budgivning på en gård och kände sig bedrövade.

– Då gick vi in på Hemnet och fick se att den här fastigheten i Lingbo var till salu. Jag kände igen stället eftersom vi har en kompis som har en sommarstuga i en by i närheten. Jag hade alltid avundsjukt tittat på gården när vi passerat den på väg till vår kompis. Vi åkte hit och tittade och såg vilka potential gården hade. I maj för snart tre år sedan gjorde vi köpet.

 Förutom den gula byggnaden har fastigheten ett stort falurött hus med vita knutar.

I det röda huset har paret sin verksamhet. Rummen, salarna och toaletter har rustats upp och har en läcker mix mellan gammal tid och det allra modernaste.

Det gula huset ska genomgå en omfattande renovering och sedan bli deras bostad.

Då får de en yta på 300 kvadratmeter, att jämföra med de 30 kvadratmeter som de tidigare hade i sin etta i Stockholm.

– Det gula huset ska vara byggt på 1700-talet och det röda huset på 1800-talet. Jag har hört att gården har anor ända från 1400-talet, säger Anne-Christine.

 Hon stortrivs i det nya hemmet och med sina nuvarande sysslor.

– Det har varit trevligt och förvånansvärt enkelt att ha gården. Vi har fått jättemycket kontakt med byborna och blivit väl mottagna. Jag har ingen längtan till stan över huvud taget och lämnar knappt gården ens för Ockelbo nu för tiden. 

Hon berättar att gäster som tagit in på gården har varit ända från Helsingborg, Nyköping och Stockholm. 

Likaså får de långväga gäster när de vissa söndagar arrangerar Afternoon tea.

De har också en liten gårdsbutik som de öppnar vid marknader och större besök.

 Djuren är både till nytta och nöje.

– Äggen använder vi redan nu. Tanken är att vi också ska få användning för mjölken i mina kurser om ystning och produktion av smör och andra mejeriprodukter. Getterna är våra sällskapsdjur. Våra divor. De heter Lady Gaga, Madonna och Beyoncé. Vi brukar vara ute och gå tillsammans. Inget koppel behövs. De följer efter mig ändå