Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Paret vill bygga grönt och miljövänligt – nu förverkligar de husdrömmen i Sidsjön

Ett år av planering – snart beräknas bygget dra i gång.
Henrik Hammarstedt och Joakim Gräns är en del av miljöprojektet Grönt boende.
– Det är kul att få vara med och visa vägen kring miljövänliga bostäder, säger paret.

Nu har det gått ett år sedan de gav sig in i projektet Grönt boende och snart vankas det grävning. De har fått bygglov, köpt tomt och hus och nu väntar de bara på konstruktionsritningar och att bygget ska dra i gång.

– Vi hoppas att de kan komma i gång att gräva nu i februari, går allt som planerat så ska huset stå klart nu i höst, säger Henrik.

Men vägen hit har varit lång. Det började med att de under julen 2014 bestämt sig för att flytta från Stockholm till Henriks hemort Sundsvall. I bostadsletandet så kollade de på både tomter och färdigbyggen – även om det var nybygge som lockade mest.

– Att bygga eget kände vi båda var roligare för att verkligen få vara med och skapa någonting, säger Joakim Gräns och Henrik Hammarstedt fortsätter:

– Sedan är det också så att vi gillar sekelskiftesstilen och så många hus till salu i den stilen finns det inte riktigt.

Sedan fick de i februari 2015 nys om ett gäng tomter i Sidsjö som ingick i kommunens projekt Grönt boende. Tillsammans med Mittuniversitetet hade kommunen startat projektet för att sprida kunskap kring hållbart byggande och boende. Tanken av att bygga miljösmart kändes väldigt lockande för paret som direkt lämnade in en intresseanmälan.

Snart fick de reda på att 38 andra också hade gjort samma sak och att under sommaren skulle det lottas om vem som skulle få tomterna.

– Det var fyra tomter det handlar om och i början var det många som visade intresse, men ju längre in i processen det gick ju fler droppade av, säger Joakim.

I projektet ingår utbildningar och seminarium för att ge de inblandade ett bättre grepp om hållbart byggande och miljömedvetenhet kring boende. Och det är en hel del att tänka på. Eftersom Henrik och Joakim har valt att få hela huset gjort av husföretaget så ska allt från fasad och tak till köksknoppar och badkar bestämmas. Och utöver alla val ska även allt klassas inom miljökraven och reglerna som kommunen satt upp.

– Vi har lite krav på oss kan man säga, lite special special jämfört med "vanliga husbyggen", säger Joakim och fortsätter:

– Men det är otroligt spännande, och intressant att tänka miljövänligt i varje steg vi tar i det här. Och ju längre in vi kommer ju mer lär vi oss.

Allt från material på interiör till hur luft, vatten och energi ordnas på bästa sätt i huset ska vara genomtänkt. Speciellt för detta projekt att samtliga av dessa fyra tomter kommer att samarbeta som en egen förening för ett mer hållbart boende. I samfälligheten ska de ha en gemensam avloppsanläggning, ett bioreningsverk som är unik lösning för boenden i norr. Utöver det ska ägarna till de fyra tomterna hjälpas åt vid exempelvis snöskottning av vägar och kanske även dela på praktiska saker så som gräsklippare och släpvagn – allt för att hålla ned påverkan på miljön.

– Det är ju jättespännande att få vara med om det här och på något sätt visa vägen i framtiden kring miljövänliga bostäder.

Men att allt ska vara miljövänligt har en baksida – kostnaden.

– En sak som är en riktig miljöbov är plasten och det är jättesvårt att hitta detaljer i hemmet som inte är i plast – allt är i plast! säger Joakim och Henrik fortsätter:

– Det handlar om att hitta en balans och känna vad man vill lägga pengar på, det mesta som är miljövänligt är dyrare men ser man i stora hela är det värt det för en hållbar framtid.

Vad hade ni för förkunskaper innan ni gav er in i detta bygge?

– – Jag har en mäklar- och fastighetsförvaltarutbildning så jag har utbildat mig om hur hus mår bra med allt från tak till dräneringar, sedan lär vi oss om miljövänligt byggande nu under tiden, säger Henrik.

– Jag hade väl mer kunskaper som gemene man, men det viktigaste är inte att ha massa förkunskaper utan att ha ett intresse och en vilja för att göra något för miljön, säger Joakim.

Hur känns det nu när det närmar sig byggstart?

– Jättespännande, det har varit en lång process att komma hit vi är i dag. Allt ska ha ett eget beslut och sådant tar tid, men det känns ju fantastiskt att det snart faktiskt kommer att dra i gång, säger Henrik.

– Men all väntan är jobbig! Jag vill ju helst att allt skulle ha varit klart förra veckan. Men det får ta sin tid för då blir det ju bra, säger Joakim.