Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Paris återgår till vardag i tystnad

Klockan tolv på måndagen tystnade Frankrike i en minut. Arbetsplatser, skolor, presidenten och vanligt folk tog en paus för att hedra offren i terroristattackerna.
– Vi måste försvara våra värderingar, säger Elisabeth Roca på Place de la République i Paris.

Annons

Trots att undantagstillstånd råder och inga folksamlingar tillåts utomhus i Paris fylldes platsen runt statyn mitt på Place de la République, alldeles i närheten av konsertstället Bataclan och flera av de attackerade restaurangerna.

– Fransmännen är mycket olydiga, säger Elisabeth Roca.

Hon har svept en fransk flagga runt sig och åkt in från förorten för att få vara tillsammans med andra under den tysta minuten.

– Det är min själ, mitt land, mina systrar och bröder som de har dödat och massakrerat. Jag är i sorg, säger Elisabeth Roca.

För en svensk kan orden låta högtravande, men många som TT talat med de senaste dagarna uttrycker sig just så. Precis som Elisabeth Roca är de stolta över sitt land och känner att terrordåden träffat rakt in i den franska själen. Flera gånger har folk stämt upp nationalsången Marseljäsen vid blommorna och ljusen vid Place de la République. Så även nu när den tysta minuten är slut.

– Jag känner mig också sorgsen när jag tänker på muslimerna här, för att galningar utnyttjar deras religion för att begå dessa brott, säger Elisabeth Roca.

Clothilde Gallioto och Maïté Blanchet har vänner som hamnade mitt i skjutningarna i fredags. En av dem skadades allvarligt, så de känner sig särskilt berörda.

– Vi har behov av att samlas, att visa att vi är här, att enas, säger Maïté Blanchet.

– På ett mer nationellt plan är det viktigt att visa att vi är fransmän, att vi som nation kämpar mot detta.

För Parisborna handlar det nu om att återgå till någon form av vardagsliv. Folk går till jobbet, skolor öppnar, muséer och vissa turistattraktioner likaså. Många affärer stängde igen i lördags och människor uppmanades att hålla sig hemma. Men på måndagen har affärer öppet som de brukar och i trafiken råder samma kaos som vanligt.

Samtidigt är nyheterna fulla av nya uppgifter om attentatsmännen och fransk polis har med stöd av undantagstillståndet slagit till mot misstänkta islamistiska extremister i hela landet. Premiärminister Manuel Valls sade i en intervju på måndagsmorgonen att regeringen vet att nya attentat förbereds, och den nervositeten ligger hela tiden under ytan i Paris.