Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Paris: Svenskar bland offren

En svensk kan ha dödats och en skadats i terrordåden i Paris. Sveriges ambassad i Paris uppmanar på UD:s hemsida svenskar i staden att stanna hemma. - Vi har uppgifter om att en svensk har avlidit i attacken och att en svensk är skottskadad. Men uppgifterna är ännu inte bekräftade.(TT)

Annons

– Vi har uppgifter om att en svensk har avlidit i attacken och att en svensk är skottskadad. Men uppgifterna är ännu inte bekräftade. Vår ambassad står i kontakt med franska myndigheter, säger Johan Tegel vid UD:s pressjour till TT.

Tidigare manade ambassaden svenskar i Paris till försiktighet.

"Ambassaden följer händelserna i Paris noga. Vi råder svenskar att följa händelserna i media, lyssna till de franska myndigheternas råd, att undvika stora folksamlingar, att stanna hemma samt kontakta anhöriga i Sverige", skriver ambassaden på UD:s hemsida.

Många rädda

Ola Schröder, som jobbar på en restaurang några hundra meter från konserthuset Le Bataclan, hörde inte skottlossningen. Men nyheten spred sig snabbt och många gäster betalade omedelbart och gav sig av. Många var uppskrämda.

– Andra var inte lika rädda och sitter kvar. Men vi har dragit ned järnjalusierna. Det är lite surrealistiskt, säger Schröder som bott i Paris i över 20 år.

Svenska Lotta Lindborg var på besök i Paris och åt middag i elfte arrondissementet på fredagskvällen, inte långt från en av de platser där terrordåden utfördes.

– Vi såg inget, men måste precis ha hoppat in i en taxi för att åka till hotellet när det började.

Redan i taxin började sms från vänner i Sverige rasa in, med frågor. När TT pratar med henne sitter hon i hotellobbyn i centrala Paris och följer dramat.

– Det känns fruktansvärt obehagligt och så nära. Personalen försöker lugna oss andra, men de vet ju heller ingenting.

Aktiverat katastrofregistrering

Polisen har aktiverat katastrofregistrering via numret 114 14, efter händelsen i Paris.

Dit kan den som har en anhörig man inte får tag på ringa och lämna uppgifter, skriver polisen på webben.

I Sverige kommenterade statsminister Stefan Löfven på regeringens hemsida:

"Med chock och sorg mottar vi rapporterna från Paris och följer utvecklingen minut för minut. Jag tänker på och känner starkt med offren, deras anhöriga och det franska folket. Vi står enade med Frankrike i denna mörka stund".

Utrikesminister Margot Wallström twittrade om dåden: "Horrible news from Paris tonight. Our thoughts and support goes to France and all those affected by the deadly attacks."

Ungefär: Fruktansvärda nyheter från Paris i kväll. Våra tankar och vårt stöd går till Frankrike och alla som påverkas av de dödliga attackerna.

Miljöminister Åsa Romson, Miljöpartiets språkrör kommenterade också:

"Det är med bestörtning jag tagit del av de fruktansvärda dåden i Paris. Mina tankar går till de drabbade, deras anhöriga och hela det franska folket", säger hon i ett skriftligt uttalande till TT.

"Tillsammans måste vi stå upp för öppna och demokratiska samhällen utan våld."