Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parkeringstillstånd hyrs ut till boende – har ni tänkt överhuvudtaget?

Annons

De höjda parkeringstaxorna kommer få "vanliga" människor att rata Sundsvalls stenstad. Snart kommer det väl bli billigare att bo på hotell i stan, och hotellen skaffar dragplåster som gratis minibussar till Birsta.

De som bestämmer om det här verkar inte ha tänkt överhuvudtaget. Gör i stället som i andra mindre städer (ja, Sundsvall är en mindre stad), och inför parkeringsklocka, eller vad det nu heter, och allt blir smidigt.

HSB verkar ha hakat på Sundsvalls kommun. Där jag bor har vi nu "gästtillstånd" som vänner kan sätta i rutan när de kommer och hälsar på. Felet är nu att de tillstånden hyrs ut till de som redan har garage och motorvärmarplats och inte kan hyra mer fordonsplatser. Deras vänner låter dem använda deras gästkort, och några tar betalt för det också.

Läs också: Nästan en timmes letande efter parkering – aldrig mer Stenstan

HSB har också minskat på gästparkeringarna – de är, hör och häpna, hela två stycken – där jag bor i Korsta. Alla äldre gästparkeringar är omdöpta till "gästparkering/boende". Gissa om någon gäst kan parkera där?

Alla som får ett uppdrag, må det vara i kommunen eller i en HSB-förening, verkar få blodet till hjärnan strypt av slipsen alternativt damflugan.

Tänk om, tänk rätt, kommun och HSB.

Patrik J

Svar direkt:

HSB delar uppfattningen att de nya parkeringstaxorna slår hårt mot enskilda. Redan för drygt ett år sedan slog HSB-medlemmar på Västermalm i Sundsvall larm om vad de höjda avgifterna skulle innebära för dem som bor och arbetar i området. Med anledning av detta förde vi under våren diskussioner med både kommunala tjänstemän och politiker.

Läs också: Parkeringar kostar – jag vill inte betala för din bekvämlighet

Dessvärre valde kommunen ändå att höja taxorna. Att fastigheterna byggdes under tidigt 1900-tal, då få svenskar hade bil, och att man därför byggde hus och inte parkeringsplatser på tomterna, fick vi inget gehör för. Många boende är sedan länge hänvisade till gatuparkering och parkeringsplatser som ägs av andra, och när nu avgifterna höjs, samtidigt som många tomter där det varit parkering försvinner på grund av nyproduktioner, uppstår självklart problem. Samma fenomen gäller för flera bostadsområden.

Läs också: 300 procent dyrare parkering – här är Sundsvallsbornas ilska efter stora höjningen

Detta är en viktig medlemsfråga för HSB. Varje bostadsrättsförening har dock eget ansvar för hur man löser boendeparkeringar. Fastigheterna ägs inte av HSB utan av dem som bor i fastigheten. Det är så vår kooperation fungerar. Vänd dig till din styrelse i området där du bor för mer information.

Mats Sjölund, affärschef HSB Södra Norrland

Läs också:

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel