Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partiklarna kommer inte från fjärrvärme

Replik på "Dubbdäcken har en ringa påverkan på hälsan", ST 4 mars.

Det är tråkigt att se att halva Claes Håkan Sjölunds insändare är en direkt kopia av en debattartikel skriven av Aftonbladets motorjournalist Robert Collin publicerad på SVT Opinion 19/11 2015.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Ännu tråkigare är att det var fel redan då. Ingenstans i den nämnda rapporten från Umeå Universitet och Svenska Miljöinstitutet IVL, nämns ens ordet fjärrvärme. Det som däremot nämns i rapporten (skriven på engelska) är antingen residential wood burning eller small scale domestic heating, det vill säga vedeldning i hemmen. I den svenska sammanfattningen kallas det endast vedeldning.

All förbränning orsakar utsläpp av partiklar. I Sverige har vi mycket höga krav på rening av våra fjärrvärme- och kraftvärmeanläggningar som därför är utrustade med högeffektiv förbränning och rökgasrening med olika typer av filter. Utsläppen från småskalig förbränning är svårare att reglera och ibland saknas rening helt. Moderna pannor är dock effektivare än gamla. I flera kommuner avråder man från eldning i privata icke miljögodkända pannor pga utsläppen.

En rapport från WHO, Världshälsoorganisationen, behandlar problemet med småskalig ved- och koleldning. I rapporten förordas åtgärder för att minska de negativa effekterna på miljön och hälsan som denna eldning för med sig. En av lösningarna de framhåller är just fjärrvärme.

Dubbdäcksdebatten lägger vi oss inte i men det är tråkigt när fjärrvärmen, som är en av de viktigaste bidragen till att vi har fått renare luft i Sverige, utmålas som utsläppsbov.

Raziyeh Khodayari

Områdesansvarig miljö och bränsle, Svensk Fjärrvärme

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel