Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pascal Brisson: Pinheiro går åter till attack mot friskolorna – han borde arbeta för alla barn i Sundsvall

Återigen går João Pinheiro till attack mot friskolorna i Sundsvall. I artikeln "Här är problemskolorna i Sundsvall – och skolorna som klarar sig bäst" säger han att friskolorna bidrar till segregation.

Jag applåderar João Pinheiros energi och det faktum att han tror så starkt på sina ideologier men jag önskar att han skulle ha använt sin ställning de senaste fyra åren, som ordförande för barn- och utbildningsnämnden, för att arbeta för alla barn i Sundsvall.

Nästan 100 procent av eleverna på Engelska skolan med föräldrar utan eftergymnasial utbildning var behöriga till gymnasiet medan motsvarande siffra var endast 72 procent för övriga skolor i Sundsvall.

Vi lyckas med alla barn, oberoende deras bakgrund, så låt oss vara en del i att lösa denna problematik. Bland annat marknadsför vi oss på olika språk för att locka studenter från alla bakgrunder. Vi vill nämligen representera hela Sundsvall.

Under de senaste åren har jag föreslagit många tänkbara lösningar på denna problematik men inget av förslagen har mottagits med öppna armar. Här är fyra exempel:

1. Gör informationen om skolvalet lättare att förstå och dessutom tillgänglig på flera olika språk. Försök även att aktivt nå ut till familjer i Sundsvall istället för att hoppas att de själva ska hitta informationen.

2. Se till att alla barn väljer en skola.

3. Låt oss, som vi har erbjudit flera gånger, öppna en skola i Nacksta och låt João bestämma upptagningsområden.

4.    Gör det lättare för nyanlända svenskar att välja friskolor.

Vi skulle gärna vara en del av lösningen. Prata med oss istället för att bara prata om oss.

Pascal Brisson, rektor Engelska skolan Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel