Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Påsknatten firas med nyskriven sång- och dansmässa i GA-kyrkan

"Ljus bli till" är Yamandú Pontviks och Reijo Oiveaus nyskrivna påskmässa. Den uruppförs i GA-kyrkan 23.30 på påskaftonen.

Annons

Påskens budskap är dramatiskt och i år får påskmässedeltagarna i GA-kyrkan uppleva det i musik och dans. "Ljus bli till" består av sex musikstycken med textläsning mellan, och två dansare som föreställer kvinnorna som begav sig till Jesu grav och mötte den uppståndne.

– Prästen Reijo Oivaeus bad mig arrangera några melodier som han skrivit, som var inspirerade av Woodstock-festivalen, säger Yamandú Pontvik.

Läs vidare: Besök i Buenos Aires gränder

Han la till några egna kompositioner i folkmusikton från olika håll i världen - nordisk, latinamerikansk, afrikansk och orientalisk - och förutom dansarna uppträder en vokalensemble, två sångsolister och musiker på bland annat slagverk, cello och fiol. Alltsammans startar i långfredagens mörker, men medan minuterna går fram till midnatt förbereds alltmer det ljus som ska komma i det sista, större musikstycket. Då byter dansarna, som gradvis har närmat sig altaret, klädsel från svart till vitt och en procession kommer in och klär altaret, som varit avskalat sedan långfredagen. Sorgen har förbytts i glädje.

– Påsken är den viktigaste kristna högtiden och vi vill förnya traditionen, säger Yamandú Pontvik.