Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passionen växer – Marias second handbutik har slagit upp portarna i Tallnäs

Hon har gjort många klädinsamlingar för "Children's home" och har en hel del kläder över.
Nu har Maria Lemon öppnat en second handbutik i Tallnäs.
– Jag tror att det kan behövas en second handbutik här, säger Maria Lemon.

Maria Lemon från Bergeforsen driver tillsammans med sin dotter Sara Svensson "Children´s home", en fadderförening för föräldralösa barn i Ghana.

I november var Maria och Sara på en tiodagarsvistelse med barnen på barnhemmet i Ghana för att dela ut de drygt 90 kilo kläder de packat i sina resväskor. Barnen fick underbyxor, skolväskor och skor, något som är bristvaror eftersom det är dyrt och svårt att få tag på.

Väl hemkomna var det dags att sparka i gång den lilla loppisen.

En bekant äger ett 1800-talshus med ett lagom stort utrymme över. Maria frågade om hon fick ta dit alla överblivna kläder för att sälja billigt till behövande i området. Pengarna går oavkortat till "Children's home"-projektet.

– Det är fantastiskt, folk skänker jättemycket fina kläder och vissa plagg är som nya, säger Maria Lemon.

Skor, vinterkläder och barnkläder ryms i den lilla, ganska kyliga, lokalen i det gamla 1800-talshuset.

Hjördis Hammarström är nybliven pensionär och har jobbat med Maria på Tunadals sågverk. Hon blev tidigt engagerad att hjälpa till, nu jobbar hon ideellt onsdag och fredag med loppisen.

– Det här är bra, nu har jag något att syssla med, säger Hjördis, som har ett ekonomiförflutet på Tunadal.

– Det är jättebra, hon hjälper oss jättemycket med det praktiska runt ekonomin, säger Maria.

Hennes engagemang tycks inte avta i styrka. Uppenbart rörd berättar hon om arbetet med att hjälpa de fattiga barnen i vardagen.

– De behöver också praktisk utbildning, så nu börjar vi ett utbildningsprogram med snickerikurser, eller till exempel att göra tvålar för att i en framtid vara rustade att börja arbeta, säger Maria Lemon.