Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pastor som känner sig som både viking och känguru

Martin Davén valde mellan att bli gymnasielärare eller pastor. Han har aldrig ångrat att han valde det sistnämnda. Martin trivs med sitt arbete som pastor vid Hagakyrkan i Sundsvall.

Annons

Martin Davén har aldrig tvivlat i sin gudstro. Den har varit självklar för honom sedan barnsben.

– Jag växte upp i en kristen miljö men det fanns inget som var påtvingat. Därför tycker jag ändå att jag tidigt gjorde egna val och sedan gått mina egna vägar, säger Martin Davén.

Hans föräldrar var biståndsarbetare i kristen regi och verksamma i Bangladesh när Martin föddes. Hans pappa är svensk och mamman kommer från Australien.

– Jag brukar skoja och säga att jag är till hälften viking och till hälften känguru, säger Martin och skrattar.

Familjen flyttade till Sollentuna där Martin växte upp tillsammans med två yngre syskon. Det var en trygg uppväxt och Martin fick möjlighet att prova på en mängd saker på fritiden. Olika sportgrenar och musikinstrument testades. Martin hade en hel del kristna kompisar och besökte ofta de lokala frikyrkorna, dock inte samma som hans föräldrar.

– Jag kände tidigt en kontakt med Gud och för mig var det på riktigt. Visst grubblade jag ibland då som nu, men tro och tvivel kan gå hand i hand, säger Martin.

Martin Davén gjorde lumpen som sjukvårdare. Han upplevde det som meningsfullt. Hans intresse för historia och internationella frågor gjorde att han sedan hamnade i ett vägval när det gällde utbildning. Valet stod enkelt uttryckt mellan att bli gymnasielärare eller pastor.

– Jag fick en tjänst som ungdomsledare i en pingstförsamling i Skellefteå. När jag var där så mognade mitt beslut att fortsätta med församlingsarbete. Jag kände att det passade mig perfekt, berättar Martin.

Martin blev kvar i Skellefteå i tre år. Han läste teologi och religionsvetenskap vid Örebro universitet i fyra år och 2008 var han färdig. Då fick han sin första tjänst som pastor vid Filadelfiakyrkan i Örebro. 2012 gick flyttlasset till Sundsvall.

– Min fru kommer från Härnösand och vi fick båda jobb i Sundsvall. Redan från början har vi trivts väldigt bra här. Jag fick ett fint mottagande i församlingen och upplever fortfarande den varma stämningen.

Baptisförsamlingen i Haga har medlemmar från hela Sundsvalls kommun och även från Timrå. Det är en stor och spretig församling med cirka 200 medlemmar.

Martin Davén framhåller mötena kring kaffekoppen och samtalen om de existentiella frågorna som mycket viktiga. Han tycker om att överföra kunskap verbalt på ett begripligt sätt.

– Jag vill finnas till hands och jag tror att det finns en mening med att jag finns här. Jag vill kunna samtala förutsättningslöst med alla människor jag möter, sammanfattar Martin Davén.