Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påtade vantar från Torrsjö

/

– Ull är ett varmt och härligt material att använda och jobba med. Åtskilliga är de påtade vantar som jag tillverkat genom åren, säger, Ingegerd Sundling från Torrsjö.

Annons
Att påta vantar är ett gammalt hantverk som kvinnorna gjorde ute i byarna. De passar utmärkt som arbetsvantar.
Man använder sg av virkkrok och materialet är äkta svenskullgarn med 100 procent ull, säger Ingegerd Sundling.
Den nypåtade vanten är ganska gles och luftig, därför stoppas den ner i varmt såpvatten för att bli tätare och varmare. Det kallas att man ruggar in vanten.
Jag har ingen aning om hur lång tid det tar att påta en vante för det är så många olika arbetsmoment i tillverkningen, säger Ingegerd Sundling.
Ingerds mamma vann i början på 1960-talet en tävling i Hemsljödens regi för bästa påtade vantarna och dottern fick tidigt lära sig den uråldriga tekniken och hantverket om hur man gör varma och slitstarka vantar. Ofta stoppades vanten in i en skinnhandske.
Man kan väl säga att jag är född med hantverket och det var väldigt vanligt att kvinnfolket i stugorna gjorde arbetsvantar till sina skogsarbetande karlar. Och gubbarna frös garanterat inte om fingrarna, säger Ingegerd Sundling.
Alla hennes vantar görs ur minnet. Hon använder aldrig något mönster att gå efter. Därför blir varje påtade vante olik och unik.
Själva påtningen är en rolig och relativt enkel hobby som man blir biten av, säger Ingegerd Sundling.
Hon visar upp sina alster på olika mindre julmarknader i närheten av Torrsjö. Både i Årskogens- och Skatans julmarknader finns hon representerade med sina påtade vantar. Det uråldriga hantverket lever vidare. I alla fall i Torrsjö.
Annons