Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patient fick fel medicin två gånger – drabbades av muskelskada

En patienten hade problem med sina njurar. Men det missade läkarna och gav personen medicin man inte ska ta om man har njurproblem – två gånger. Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

En patient i 80-årsåldern besökte en hjärtmottagning i länet i november förra året för kontroll. Personen fick då ett läkemedel mot höga blodfetter, men läkaren märkte inte att patienten hade problem med sina njurar. Läkemedlet får inte ges till personer med njurproblem.

Patienten kom tillbaka en månad senare på grund av trötthet och svårigheter att röra sig. Personen fick då samma läkemedel igen, bland annat.

Efter drygt två veckors vård konstaterades det att patienten hade en skada i skelettmuskulaturer på grund av den felaktiga behandlingen.

Patienten behandlades då akut och efter en vecka kunde hen skrivas ut från sjukhuset. Vid en kontroll en månad efteråt var patienten väsentligt återställd.

Nu har landstinget Västernorrland anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, enligt Lex Maria och vidtagit åtgärder för att något liknande inte ska hända igen, skriver de på sin hemsida.