Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patient fick tio gånger för hög dos medicin – utredningen kritiseras

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar Sundsvalls sjukhus utredning efter att en patient fick tio gånger för hög dos av ögonmedicin.

En patient på Sundsvalls sjukhus lades in på avdelningen för en behandling av en så kallad CMV-retinit, vilken är en ögonsjukdom. Av någon anledning för patienten 750 milligram läkemedel, när denne bara skulle ha 75 milligram. Patienten fick alltså en tio gånger för hög dos medicin. Detta hände i mars 2017.

När detta upptäcktes fick patienten dialys i fem timmar. Det blev inga komplikationer för patienten efter den höga dosen eller efter dialysen. Nu har regionen gjort en lex Maria-anmälan om händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Men Ivo är inte så nöjda med regionen och tycker att de inte har utrett händelsen tillräckligt.

Regionen skriver att en möjlig orsak till misstaget kan vara en hög arbetsbelastning under en lång tid, men att detta inte har kunnat fastställas. Ivo skriver att regionens utredning inte ger några konkreta åtgärder för att detta inte ska hända igen.