Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patient fick vänta i ett år på remiss – nu får läkare och landstinget kritik av IVO

Inspektionen för vård och omsorg riktar nu kritik mot en läkare och ortopedkliniken i Sundsvall. Detta efter att en kvinnas diagnos fördröjdes då hon under ett års tid inte fick den remiss hon behövde efter att ha fått problem av en höftledsoperation.

En kvinna som genomgått en höftledsoperation våren 2015 fick en nervskada och smärtor i en ljumske.

Kvinnan blev remitterad till en läkare och blev röntgad under våren 2016 på Sundsvalls sjukhus. Läkaren lovade kvinnan en remiss till Umeå för vidare bedömning.

Kvinnan försökte sedan åtta gånger under ett års tid få ut sin journal och tog även kontakt med verksamhetschefen för avdelningen på Sundsvalls sjukhus, men inget hände.

Först när kvinnan bett om att få en annan läkare överlämnades en remiss till Umeå. I maj konstaterades det att hon hade en cuplossning i bäckenbenet och att hon var i behov av en operation.

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har prövat ärendet och väljer nu att rikta kritik mot läkaren kvinnan träffade och som lovade henne en remiss. Läkaren får kritik för utebliven dokumentation vid patientens besök våren 2016 och för den uteblivna remissen till Umeå.

Även Landstinget Västernorrland kritiseras för att patienten inte fått en god och säker vård i sina kontakter med ortopedkliniken i Sundsvall.