Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patienter drabbas av årslånga köer för MR-undersökningar

Köerna vid röntgenkliniken är kring ett år för lågprioriterade MR-undersökningar i länet.
Det råder även ett högt tryck för DT-undersökningar.
Det pressade läget riskerar att påverka patientsäkerheten enligt röntgenklinikens länsklinikchef Liselott Mafi.

Annons

I flera år har Landstinget Västernorrland haft långa röntgenköer. Problemen hänger samman med bristen på både röntgenläkare och röntgensjuksköterskor.

När det gäller köerna för MR (magnetkamera) finns det lågprioriterade undersökningar som väntar sedan i december 2014.

Kan de långa röntgenköerna påverka patientsäkerheten?

– Ja, i viss mån kan de göra det. Har man långa väntetider finns det alltid en risk att det är människor som kan försämras i sin sjukdom under väntetiden, säger Liselott Mafi.

Drabbas patienter redan nu?

– Enstaka fall får vänta för länge, säger Mafi.

Samtidigt skickas cirka tio patienter i veckan till Praktikertjänsts röntgen i Uppsala, vilket kostar Landstinget Västernorrland ungefär två miljoner kronor per år.

Länets fyra MR-kameror har ungefär ett lika stort upptagningsområde, eftersom Sollefteå fått ta över patienter från Härnösand.

– Men Sundsvall har en större vårdtyngd eftersom man har vissa länsuppdrag som till exempel infektionskliniken. Vi har även kärlkirurgen med kärlintervention där man gör undersökningar via MR. När det gäller akuta MR-undersökningar är trycket dubbelt så stort i Sundsvall jämfört med Sollefteå och Övik, säger Liselott Mafi.

Även för undersökningar med datortomografi (DT) har man haft en uppgång. 2004 genomförde Sundsvall 10 000 DT-undersökningar, vilket hade ökat till 23 800 förra året.

Sjukvården har ett dilemma eftersom behovet av röntgenundersökningar visar en ständigt uppåtgående kurva medan det har blivit allt svårare att hitta utbildad personal.

Det här går ju inte ihop?

– Nej, och det är tufft inom sjukvården att prioritera. Vi måste prioritera så att de sjukaste patienterna får snabba tider, vilket innebär att de som bedöms ha mindre allvarliga tillstånd får vänta länge på sina undersökningar, säger Liselott Mafi.

Känner du en oro att patienter faller emellan stolarna?

– Det gör de ju, för även om man inte har en farlig sjukdom, kan den långa väntan på undersökning orsaka ett lidande för patienten. Det kan var någon som patient som är mer angelägen än vi förstår när vi prioriterar. Den risken finns, säger Liselott Mafi.