Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patriarkatet ersätts av ett matriarkat – tjejerna konkurrerar ut killarna på universiteten

Kvinnorna är på väg att ta över makten i samhället.
De är i majoritet bland studenterna på universiteten och de är ännu bättre på att ta examen.
Ett exempel är juridiken där man förutspår att 2035 är 60 procent av de förvärvsarbetande juristerna kvinnor.

Enligt statistik från Universitetskanslerämbetet (UKÄ) var 59 procent av studenterna på universitet och högskolor kvinnor under hösten 2014. Och av alla som examinerades i högre utbildning under 2013/14 var 64 procent kvinnor, det vill säga nästan två av tre.

Andelen kvinnor som tar examen är till exempel bland läkare (54 %), civilekonomer (58 %), arkitekter (60 %), jurister (61 %), tandläkare (64 %) och psykologer (68 %).

I UKÄ:s statistik över yrkesexamina med mer än 100 examinerade är det bara bland sjökaptener, civilingenjörer och högskoleingenjörsexamen där männen fortfarande är i majoritet – än så länge.

Läs också: Urusla skolresultat i Medelpad

Inom juridiken är kvinnorna fler än männen både vad gäller åklagare och domare, medan männen fortfarande dominerar bland advokaterna.

Kan man tala om en maktförskjutning i samhället?

– Ja, på sätt och vis är det ju det. Det kommer in fler kvinnor på de här posterna, men jag vet inte om en förskjutning av maktpositionerna är en riktig beskrivning, säger Karin Everitt, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Sundsvall.

Varför dominerar kvinnor när det gäller att ta examen?

– Det är fler kvinnor som antas till programmen och det har väl sin förklaring i vilka betyg som tjejer och killar får i skolan. Det kan ha att göra med att tjejer satsar mer på skolan eller att de är mogna tidigare och därför blir medvetna om sina yrkesval tidigare än pojkarna, säger Karin Everitt.

Läs även: Ånges tjejer är klasser bättre än killarna

Och även kvinnliga chefer blir fler. Bland Svenskt Näringslivs medlemsföretag var 17 procent av cheferna kvinnor 1998, men siffran har nu mer än fördubblats till 36 procent.

En bok i ämnet är Hanna Rosins "The End of Men: And the Rise of Women" där hon tar upp att männen är på väg att förlora makten och att kvinnors egenskaper och kunskap värderas högre än någonsin.

Läs också: Brist på jämställdhet sänker skolan

Är det här positivt för jämställdheten?

– Det är väl positivt att det kommer fram fler tjejer, men tanken är väl att det ska vara en jämvikt. I det långa loppet är väl det som är det bästa för samhället, säger Karin Everitt.

Är vi på väg från ett patriarkat mot ett matriarkat?

– Det kan inte jag uttala mig om. Den slutsatsen får du i så fall dra själv, säger hon.

Ledare: Männen som tränger sig fram genom livet