Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patrik från Sundsvall berättar om skoteräventyret på Grönland

Patrik Berglund från Sundsvall var en i gänget som tog med skotrarna till Grönland i april för att spela in en film.
– Jag visste inte vad jag kunde förvänta mig, men det var spektakulärt, säger han.

Åtta av Sveriges bästa skoterförare utforskar de grönländska vidderna. Det är konceptet för filmen Exploring the snow som är tänkt att bli den första i en serie filmer om snöskotersporten i olika delar av världen.

– Den klipps ihop just nu, och vi hoppas på att få mer sponsorpengar för att åka till exempel till Japan för att utforska nya miljöer och hur de kör skoter där, säger Patrik Berglund som medverkar i filmen.

Ambitionen är att göra en ny typ av extremsportsfilm som både fokuserar på körningen och på den unika naturen.

– Jag kommer ihåg hur häftig den första turen var, när man kom upp på höjden och såg ut över havet. Allt är mer än dubbelt så stort som i Sverige. Det är svårt att sätta ord på. Man måste uppleva det, säger Patrik.

För Patrik Berglund som till vardags mest gör freestylehopp och har en snöskoter med kort matta blev det en utmaning.

– Egentligen skulle man ha kört på en långbandad klättermaskin spå grund av terrängen. Men det gick rätt bra ändå faktiskt, jag fick trixa lite, säger han.

En minnesvärd dag var när de fick sällskap av en pistmaskin och byggde hopp uppe i bergen med utsikt över staden Nuuk.

– När jag fick reda på att jag skulle med till Grönland började jag kolla runt på nätet och insåg att det kommer bli bra skoteråkning. Men alla förväntningar slogs med hästlängder, säger Patrik Berglund.

Filmen har premiär i november.