Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patrik Gustavsson (M): Utbildning i demokrati behövs – passa på att besöka kommunfullmäktige

Det har varit mycket diskussion i pressen och på sociala medier efter valet att man utestänger partier, speciellt SD, från inflytande – att det skulle vara odemokratiskt och att SD borde få det inflytande som resultatet i valet visade.

Om man ska ha det som utgångspunkt så borde rimligtvis regeringen bestå av åtta procent vänsterpartister, fem procent liberaler, 28 procent socialdemokrater, 20 procent moderater, och så vidare.

Detta är som de flesta förstår orimligt och det är inte så en demokrati fungerar.

Det gäller att forma ett majoritetsstyre som har stöd av en majoritet av de valda ledamöterna. Minoriteten har inget inflytande alls, men givetvis nyttja andra metoder för att få stöd för sina idéer, såsom motioner, interpellationer och så vidare.

Jag är stolt att vara en del av den svenska demokratin och för fram vår politik ifrån talarstolen och motioner.

Men jag blir bekymrad att vissa lager i samhället inte förstår hur en demokrati fungerar och en viss utbildning vore på sin plats.

Passa på att besöka ett kommunfullmäktige och få se demokratin i aktion.

Patrik Gustavsson, moderat ledamot i Sundsvalls kommunfullmäktige

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel