Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patronernas ordförande om "Slaget om Norrland": "Det blir ett långt lidande"

"Slaget om Norrland" - det är vad GIF's supporterklubb Patronerna kallar derbyt mellan GIF och ÖFK på lördag. Och Sundsvall vill klämma åt nykomlingarna.

Matchen mot Östersund blir speciell. Inte för att det finns någon traditionell rivalitet mellan lagen eftersom de inte alltid har spelat i samma serie, men för att det är det första "riktiga norrlandsderbyt".

– Det är ju det första riktiga norrlandsderbyt någonsin. Gävle räknar vi inte riktigt för det är inte riktigt norrland även om det geografiskt är det, säger Mats Jonsson, som sedan tio år är ordförande i Patronerna.

Dessutom vill GIF-supportrarna passa på att klämma åt nykomlingarna som slagit sig lite väl hårt för bröstet ibland, även Mats Jonsson inte förväntar sig att det kommer att utvecklas till samma magnitud som i Stockholmsderbyna.

– Jag tror inte det kommer bli som mellan stockholmslagen. Det blir mer en rivalitet med glimten i ögat förhoppningsvis. Men klart att man vill vinna, särskilt som det är så många som är kaxiga. De har sett skidskytte i hela sitt liv och plötsligt är de alla fotbollsexperter, säger han och skrattar.

– Det är det enda vi kan kalla derby på grund av geografin. Det känner vi och det känner dom. Alla har väl en relation till Sundsvall så visst är det ett derby, sen att det är 18 mil enkel resa, det är inte som i södra Sverige. Men det är en het match och slaget om Norrland kan man kanske kalla det, säger Joakim Castberg, ordförande i ÖFK:s Falkarna.

Vissa ÖFK-supportrar har försökt klämma åt där det känns som mest. De har kallat Sundsvall för lillebror och även högre upp i fotbollshierarkin har Sundsvall fått på foten.

– Kindberg är ju inte att leka med. Vissa journalister också, någon som tippade oss dyngsist och då blev jag irriterad, säger Jonsson, som ändå är imponerad av Östersund, som han menar också har kämpat i motvind.

– Det var bara i östersund man trodde det skulle gå bra, resten av fotbollssverige snackade ner dem, men de har ju också motbevisat det, säger Jonsson, som till vardags jobbar som säkerhetsansvarig på landstinget.

Innan matchen kommer Patronerna att samlas och i VIP-huset bjuds medlemmarna bra priser på mat och dryck. Derbyt förbereds dessutom noggrant och fansen utlovar ett stort tifo över hela norra läktaren.

Den utsålda arenan kommer att husera en hel del folk från båda lägren och Mats Jonsson tror att det kommer att bli ett bra möte.

– De ligger på samma poäng så det är intressant. Det är två lag som vill spela fotboll så det kommer säkert bli en rolig match att se. Jag vågar inte tippa något, det kan bli vad som helst.

De 700 platserna på borta stå är utsålda. Hur många som kommer att bidra med sångkraft för att stärka Östersund vet han inte men han menar att GIF har övertaget på den fronten.

– De har väl nyhetens behag så de kanske är ännu mer entusiastiska men nog ska vi kunna sjunga ut dem på hemmaplan, annars är det för dåligt, säger han och fortsätter:

– Det beror alltid på hur det går. Det är alltid de det går bäst för som hörs mest.

För Joakim Castberg är det också två likvärdiga lag som möter varandra.

– De påminner lite om varandra. De gillar att hålla boll och är inte som andra lag som slår de där långa bollarna. Det är väldigt roligt att titta på. Det kan ju låsa sig för bägge lagen när båda lagen spelar på det sättet, men det kommer bli en väldigt jämn match, det är jag övertygad om, säger han.

Det är dock inte bara med glädje som Castbergs kollega Mats Jonsson ser fram emot matchen.

– Det blir väl ett långt lidande som alla matcher men jag hoppas jag får njuta efteråt, om det går bra.

LÄS MER:

Rúnar i EM – ekonomisk jackpott för GIF Sundsvall

Sonko Sundberg om mardrömshalvleken: "Vi blir chockade"

Landslagsstjärnan på plats på Norrporten Arena: "Jätteroligt"

1–3 igen – och massor att grubbla på innan världens kaxigaste lillebror kommer till stan