Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peder Björk i stor intervju – försvarar kritiserad torgsatsning: "Vi behöver ett nytt torg"

Han säger att ekonomin i socialnämnden ska vara i balans under 2016 och att takten i bostadsbyggandet behöver fördubblas.
I en stor intervju försvarar samtidigt kommunalrådet Peder Björk den omdiskuterade torgsatsningen.
– Vi behöver ett nytt torg, säger han.

Annons

Peder Björks första riktiga år som kommunalråd är över och det har varit ett tufft år på många sätt.

Underskottet i socialnämnden stannade på 205 miljoner till slut vilket gjort kommunens ekonomi hårt ansatt de stora flyktingströmmarna har ställt höga krav på kommunledningen och vägen till att nå Sveriges bästa skola är fortfarande lång.

Läs också: Torget ska byggas om – nu stiger kostnaderna.

Samtidigt har kommunen fått hård kritik under hösten på grund av satsningen på att bygga om torget för 43 miljoner. På insändarplats har torget bland annat kallats "Dårskapens torg".

– Jag har respekt för att folk tycker att det är dyrt, men det här är något som kommunfullmäktige [vi] fattat beslut om för länge sedan. Dessutom står jag fast vid att vi behöver ett nytt torg. Inte minst för att bidra till handeln i stort och besöksnäringen, säger han.

Varför då?

– Vårt nuvarande torg inbjuder inte till torghandel och det sjuder inte direkt av aktivitet. Vi vill att torget ska vara en mötesplats för alla och att folk ska känna sig trygga där.

Är du överraskad över att frågan fått så stor uppmärksamhet?

– Nej, vi vet att engagemanget är starkt då vi förändrar stadsbilden.

Ekonomin har stått i centrum under 2015. Överskottet landar på fem miljoner kronor, en rejäl försämring från de budgeterade 98,4 miljoner.

– Vi kom inte till något dukat bord direkt och ekonomin var faktiskt ännu sämre än vad vi räknat med, säger han.

Jörgen Berglund har kallat dig för handlingsförlamad vid ett flertal tillfällen?

– Jag har svårt att förstå den kritiken. Vi har tagit en rad beslut i socialnämnden och vi närmar oss en ekonomi i balans. Vi har börjat få i gång bostadsbyggandet på allvar. Dessutom har vi en opposition som inte kommer med några egna förslag i någon av nämnderna. Det vore klädsamt om han ägnade lite tid åt självrannsakan.

Läs också: Planerna får kritik: "Lägg pengarna på något bättre"

Den stora utmaningen ligger att få ordning på socialnämnden. Hittills har utvecklingen gått åt helt fel håll med ett nytt jätteunderskott.

– Vi har inte brutit kostnadsutvecklingen och det har gjort att det blir så här.

Hade ni kunnat göra mer?

– Inte som jag ser det.

Varför infördes inga stopp som för barn- och utbildningsnämnden?

– Vår bedömning var att det inte skulle hjälpa resultatet och verksamheten nämnvärt.

Socialnämnden har under året fattat beslut om olika sparpaket, men ännu syns ingen effekt.

– Det tar tid att se sedan. Vi kommer att få se resultat under 2016, säger Björk.

Hur stort blir underskottet 2016?

– Vår målsättning är att leverera ett resultat i balans i slutet av året. Det är klart att vi inser att det kommer att bli tufft att nå dit redan 2016, men vi tror på åtgärderna.

Det ansträngda ekonomiska läget kan även tvinga fram en revidering av investeringsplanen som sträcker sig fram till 2021. En blocköverskridande överenskommelse mellan samtliga partier nåddes 2012.

Nu kan Peder Björk tvingas riva upp den när den nya budgeten ska göras i vår.

– Det är inget konstigt egentligen utan mycket händer i ett samhälle under en sådan här period. Då gäller det att vara beredd på att göra förändringar, säger Björk och tillägger:

– Om den revideras så vill vi bjuda in de andra partierna och försöka nå överenskommelse över blockgränserna precis som 2012. Det vore en viktig signal.

När det gäller bostadsbyggandet är Peder Björk redo att revidera det bostadspolitiska programmet.

När det gäller bostadsbyggandet är Peder Björk redo att revidera det bostadspolitiska programmet, där målsättningen är 250 nya bostäder per år i snitt i kommunen, men det har inte räckt och därför höjdes målet till 500. Inte heller det räcker.

Under de senaste åren har det byggts 250 nya bostäder i snitt i kommunen, men det har inte räckt och därför höjdes målet till 500. Inte heller det räcker.

– Vi behöver bygga mellan 750 och 1000 nya bostäder per år, efter det behov som finns. Vi är inne i en positiv trend och behöver samtidigt höja takten i vårt planarbete, säger han.

Enligt Björk så förhandlar kommunen med flera intresserade bostadsföretag.

– Så är det och Sundsvall lockar, det har vi förstått vilket är glädjande, säger han.

Takten måste höjas, inte minst på grund av de ökade flyktingströmmarna.

– Det bidrar, men vi hade behövt bygga i den här takten ändå, säger han.

Hur ska Sundsvall hantera flyktingströmmen?

– Förutom bostäder är det viktigt att vi skapar utbildningsplatser. Jag tycker att vi hanterat det bra under hösten utifrån en ansträngd situation. Nu gäller det att vi fortsätter att planera för det, för vi får vänja oss vid att det ser ut så här i framtiden.

Hur ska ni klara integrationen?

– Vi kommer att få jobba med integrationsfrågorna mycket under 2016 och de kommande åren. Bostadssituationen är den stora utmaningen.

Det gäller inte minst om det ökade antalet ensamkommande flyktingbarn. Här har kommunen tvingats till kostsamma lösningar på HVB-hem från Västerås till Boden. Här är förhoppningen att blir ändring under 2016.

– Vi vill att de ensamkommande flyktingbarn som vi fått anvisade i så stor del som möjligt ska bo i Sundsvall. Vi vill att de ska vara här så vi kan agera på plats med skolgång och annat. Sedan finns det en ekonomisk aspekt också, säger han.

När det gäller skolan så finns det sedan flera år tillbaka en målsättning om att Sundsvall ska vara landets bästa skola 2021. Men Sundsvall ligger långt ner på listorna och vägen till bästa skolan är lång.

– Det är ett tufft mål, men fokuset får inte vara så stort på att nå dit, så att vi inte ser de framsteg som görs ute i skolorna. Det återstår att se att om vi lyckas nå dit. Här tycker jag att vi visar att politiken gör skillnad när vi genomför satsningarna på de yngre barnen i skolan, säger Björk.

Vilka satsningar planerar ni på landsbygden?

– Här vill vi peka ut serviceorter runt om i Sundsvall där det ska finnas en en viss nivå av kommunal service i form av exempelvis skola och äldrevård. Vi har redan infört en bredbandslots som blir viktig för mer bredband och därmed att landsbygden ska överleva. Den beslutade Byskötselpengen är en viktig sak som vi gjort för landsbygden.

Avslutningsvis, du har dalat från 21 till 37 plats på listan över hur mycket alla kommunstyrelseordförande i landet syns i media. Vad säger du om det?

– Det var ett valår och jag var oppositionsråd som fick uttala mig om väldigt mycket som idag kommenteras av nämndsordföranden. Då är det mer naturligt att jag syns mer än som kommunalråd. Jag tycker inte att jag tagit för lite plats under 2015.