Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peder Björk: "Norrporten är viktigt för Sundsvalls utveckling"

Norrporten kan komma att säljas.
Fastighetsbolaget Castellum har bekräftat att man utvärderar ett förvärv av Sundsvallsbolaget.
– Norrporten har varit och är en viktig aktör i Sundsvall, säger kommunalrådet Peder Björk.

Annons

Han följer nu frågan med intresse.

– Norrporten har på ett aktivt sätt bidragit till att utveckla stan. Bland annat har de skapat goda förutsättningar för flera av våra stora myndigheter genom att investera mycket pengar i lokalerna för Bolagsverket, SPV och CSN, säger Peder Björk.

För dig som loggar in: Lyckad invigning för SPV:s nya lokaler

Norrporten är med sina 35 fastigheter inte det största fastighetsbolaget i stan – Diös är betydligt större lokalt – men man äger flera stora och betydande fastigheter, däribland Hirschska huset, Stadshuset och Norrporten Arena.

Frågan är förstås vad det skulle betyder för Sundsvall om Castellum skulle köpa bolaget.

– I så fall hoppas jag att den nye ägaren också ser ett värde i att fortsätta att bidra till Sundsvalls utveckling. Och att huvudkontoret blir kvar i Sundsvall, säger Peder Björk.

Castellum är ett Göteborgsföretag, men om Norrporten i så fall skulle bli ett dotterbolag så kanske det bolagets kontor blir kvar på Landsvägsallén 4.

Norrporten har i dag 120 anställda, varav 40–45 arbetar i Sundsvall.

Bolagets vd Jörgen Lundgren säger att man avvaktar utvecklingen.

– Vi har ett väldigt fint och väl fungerande bolag och då kan det förstås dyka upp intressenter. Men om Castellum har planer på ett köp så är ju det en ägarfråga, säger Jörgen Lundgren.

Norrporten ägs sedan flera år tillbaka av statliga Andra och Sjätte AP-fonden.

Castellum uppger att man anlitat Carnegie som finansiell rådgivare för utvärderingen.

Bo Magnusson är ordförande i såväl Norrporten som Carnegie.

– Det är inget problem för mig, eftersom jag inte är involverad i den typen av frågor inom Carnegie som utvärderingar. Det är ingen styrelsefråga och jag har ingen information kring detta, säger han.

Norrporten är ett av landets större fastighetsbolag och äger 125 fastigheter i tio svenska regionstäder, samt i Köpenhamn. Det mesta är kontorslokaler. Fastighetsvärdet är nära 26 miljarder kronor, vilket är dubbelt mot Diös.

Castellums fastighetsportfölj värderas till 42 miljarder.

Castellum är börsnoterat och när Reuters sent i måndags eftermiddag avslöjade bolagets intresse för Norrporten, så stoppades aktiehandeln.

När den återupptogs på tisdagsmorgonen backade aktien.