Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pelle Svensson: Kyrkan ska absolut inte styras av politiska partier

När jag kom till Njurunda 1982 blev jag medlem i Njurunda församling och vid slutet av 1990-talet anmälde jag mitt intresse för aktivt deltagande i kyrkans arbete. Från millennieskiftet 2000 ingick jag i det som nu kallas oppositionen. Den nomineringsgrupp som jag har tillhört sedan dess har namnet "Kyrkvärnet", och jag har ända fram till nu tillhört den nomineringsgruppen. Från 2004 och fram till 2012 var jag ordförande i kyrkorådet.

Vid förra valet vann den socialdemokratiska gruppen med knappast möjliga marginal.

Nu vill Kyrkvärnet återigen komma tillbaka och styra det kyrkliga arbetet. Jag har accepterat att vara kandidat nummer ett på kandidatlistan.

Kyrkvärnet står för utropet "Värna om kyrkan". Vid förra valet deltog jag i den grupp som stod utanför vallokalen och ropade: "Rösta på Kyrkvärnet". Vad är Kyrkvärnet för någonting?

Jag blev väldigt glad när jag nu fick del av en debattartikel i ST 27/8 under namnet Kyrklig Gemenskap. Deras åsikter om den framtida kyrkans roll i samhället stämmer väl ihop med vårt valprogram.

Läs debattartikeln här: Kyrkovalet: Rösta för en närodlad politik i en öppen folkkyrka

Vi utövar inte makt, vi uppträder inte som representanter för något politiskt parti. Tvärtom, kyrkan skall inte vara helt beroende av staten. I stället bör vi på något sätt ha egna intäkter från alla som vill stödja kyrkans engagemang vad gäller dop, konfirmation, begravning och som stöd vid sorgearbete när katastrofer inträffat. Enligt vår övertygelse är kyrkan något som vi inte kan vara utan. Vi lever i en farlig värld med terrorism som värsta vapen. Att vara utan kyrkan vore en katastrof. Den bästa gåvan du kan ge till våra barn och barnbarn är medlemskap i Svenska kyrkan.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Kyrkan skall vara en tydlig positiv kraft för utvecklingen av Njurunda.

Kyrkvärnet står för en levande och demokratisk folkkyrka där tron på Gud sätter spår i våra liv och där vi lever i solidaritet med våra medmänniskor och med skapelsen. Kyrkvärnet skall verka för att kyrkan även fortsättningsvis kommer att förvalta och föra vidare den kristna värdegrunden och traditionerna i vårt samhälle. Kyrkvärnet i Njurunda bör vara en öppen kyrka där alla människor – oavsett kön, ålder, hudfärg eller annat ska känna sig hemma och vara delaktiga.

Jag anser att barn och ungdomar är kyrkans framtid och därför bör vi utveckla ungdomsverksamheterna. Jag vill också synliggöra församlingens roll i Njurunda. Kyrkan finns där för oss när det är kris, katastrofer och dödsfall, men kyrkan behövs också när vi lever.

Undertecknad vill att Kyrkvärnet under kommande mandatperiod satsar helhjärtat på att bekämpa utanförskap, vilket också inkluderar ensamkommande flyktingbarn. Vi skall också satsa på grön energi. Vi halverar våra egna energikostnader genom att köpa och driva vindkraftverket Helga beläget i Björkön.

När vallokalen öppnas den 17 september så finns jag där för att svara på dina frågor.

Pelle Svensson

Kyrkvärnet, ditt lokala val i Njurunda församling

Läs även:

Kyrkan bör inte fungera som en valstuga

Rösta för en öppen och välkomnande kyrka

S vill ha en öppen folkkyrka – med framtidstro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel