Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pelle Svensson: Sponsorernas stora svek utplånar idrottsstaden Sundsvall

Med anledning av flera kritiska insändare om GIF Sundsvall.

Hösten 1959 flyttade jag från Sollefteå till Sundsvall.

Ett av mina stora intressen var fotbollen och detta vid sidan av min brottarkarriär. Från 1959 och fram till nutid har jag på nära håll följt Giffarna och deras berg- och dalbana i över 50 år.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det som har oroat mig mest är svårigheterna att fostra eller värva en målgörare. Se på Östersund som har tre målgörare som gör mål när de får en målchans.

En och samma sponsor lämnade ut 16 miljoner kronor till dem för 4 år sedan och i dag vet vi hur det gick. Succé och nu ett lag för Europa. Enligt uppgift från säker källa har denna sponsor för en kort tid sedan fått igen sina pengar.

Deras fullsatta läktare – 8 500 personer – är resultatet av deras stora satsning. Vilken sponsor här i Sundsvall, är beredd att satsa 16 miljoner? Nej, i stället är budskapet: "Föreningen är utan kompetenta ledare. Byt också ut tränarna."

För Plus-kunder: GIF Sundsvall i akut likviditetskris – vädjar i brev till kommunen: "Ska se hur vi kan lösa det"

Att sparka på den som redan ligger leder inte till framgång. Det som händer är också orsaken till framtida låga publiksiffror.

Nuvarande situation vill jag kalla "Det stora sveket".

Det som är mest märkligt är att ledarskapet och tränarna trots fortsatt spel i allsvenskan ändå sågas jäms med fotknölarna.

Vad är då orsaken till detta inlägg. Jo, tänk om – det är nu som Giffarna behöver mycket stöd. Under alla dessa år har de fostrat stora landslagsmän, till exempel Tomas Brolin, Mikael Lustig och nu senast Emil Forsberg.

Giffarna har på grund av dåligt sponsorstöd blivit tvingade att fostra egna förmågor, på det området är man svenska mästare. Giffarna har haft lag med i alla serier, från allsvenskan till U16 och ner till knattefotboll.

Giffarna har länge balanserat mellan allsvenskan och superettan, ledare har kommit och gått. I år har det varit särskilt svårt, med oturliga långtidsskador på nyckelspelare, övergångsproblemet med de två spanjorerna, det myckna regnandet och så vidare.

För Plus-kunder: GIF-ordföranden talar ut om det ekonomiska läget och sin egen framtid i klubben: "Övervägde rekonstruktion"

Kraftig kritik har riktats mot sportchefen Urban Hagblom och ordförande Johan Nikula. Spelarlönerna har ökat kraftigt under de senaste åren. Det som är mest märkligt är att ledarskapet och tränarna trots fortsatt spel i allsvenskan ändå sågas jäms med fotknölarna.

Som belöning bör de i stället få förnyat förtroende. Jag vägrar att gå med i begravningståget eftersom liket fortfarande lever.

Till sist vill jag påminna om Medelpads idrottsgala som i år har inställts på grund av bristen på sponsorer, trots att galan skulle fylla tio år. Sponsorernas svek är nu på väg att utplåna Sundsvall som idrottsstad av rang.

Pelle Svensson

Läs också:

► För Plus-kunder: Medelpads Idrottsgala ställs in – kan inte driva den vidare: "Tråkigt, naturligtvis"

Byt ut ledningen i hobbyföreningen GIF Sundsvall

Fler tränare i GIF är fel väg att gå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel