
Bild: Stefan Forsberg
– Varenda missbrukare kan bli frisk, bara man vill och tar tag i sin situation.
Det säger Bengt Persson, föreståndare på Slink In.
Trots att han upplevt långt fler begravningar än sett lyckliga upplösningar av människors drogkamp.
Slink In är en kommunal mötesplats för socialt utsatta. Bengt beskriver verksamheten som livsviktig, ändå firar döden ständigt nya triumfer bland stans missbrukare.
Han uppskattar att ungefär nio av tio som besöker Slink In inte pallar för trycket och blir drogfria och erkänner att det stundom känns hopplöst.
– Visst är det så. Att se gamla bekanta sitta kvar på parkbänken som jag själv lämnade för tio år sedan är sorgligt. Ju längre tiden går desto svårare blir det att bryta sig ur.
En annan dyster notering är att så många som sju av tio besökare kan ha försvunnit sedan den korta flytten nyligen till Villagatan från det mer centralt belägna parkeringshuset på Norrmalm. Bengt poängterar dock att siffran är hans egen uppskattning och att man inte för statistik. En viss nedgång kan också förklaras av att det är sommar, att några faktiskt befinner sig på behandling, att antalet tiggare tycks ha minskat – och att en och annan tyvärr avlidit.
Drogsituationen i Sundsvall ser däremot inte ut att ha förbättrats. Tvärtom, och därför kommer Slink In-arbetet nu att bli mer uppsökande.
– Drogen spice är tillbaka och vi noterar även att en del nya unga ansikten rör sig bland de etablerade missbrukarna. Det har gått så långt att man står med pappskiva och spelar tiggande rom för att få pengar till droger.
Skälen att misströsta är alltså många, men Bengt väljer att glädjas åt små framsteg. Till exempel fick han samma dag som den här intervjun besök av en kille som berättade att han varit drogfri i två år, skaffat jobb, blivit aktiv i Kris och börjat etablera sig i samhället igen.
– Det är inte många som det går bra för, men man får vara glad för de få som lyckas. Vår uppgift är att finnas tillhands och pusha människor att ta tag i sitt liv och söka behandling.
Slink In erbjuder även fika, tillfälle att duscha, se på tv, läsa tidningar, möjlighet att ringa myndigheter och tvätta kläder. Man får komma hit och vara påverkad, men absolut inte ta droger eller dricka för då blir man portad för gott.
Själv är Bengt tacksam över att få fira sin 50-årsdag. Vid flera tillfällen har han tvivlat på att det skulle bli så.
– Jag hade lika gärna kunnat vara död vid det här laget. En kille som jag ofta firade högtidsdagar med, eftersom det bara skilde någon vecka mellan oss, finns inte i dag.
Sin barndom med två yngre syskon i en kristen familj i Juniskär beskriver han som idyllisk. Mamman var hemmafru, pappan grovarbetare. Men när han var i tioårsåldern slogs tryggheten i spillror. Mamman avled, liksom den högt värderade morfadern. Pappan blev sjukpensionär och skolgången byttes från lilla Nylands skola till stora och okända Nivrena.
– Jag var kanske i en känsligare ålder än mina syskon och revolterade med allt vad det innebar. Jag drogs till fel personer, började dricka alkohol och lämnade skolan utan slutbetyg.
Drogerna fick en alltmer central plats i vardagen och Bengt var tidvis hemlös, kriminell och gick på morfin. 1989 fick han en provanställning i ett kommunalt kök, vilket gav lite stadga i tillvaron. Men inte förrän 2005 kom den riktiga vändpunkten.
– Jag tyckte att mitt liv återupprepades hela tiden och var otroligt less på att sitta fast i skiten. Jag tog beslutet på att göra slut med drogerna egen hand och sedan har det ena gett det andra. Jag tar en dag i sänder och har även anammat mina föräldrars kristna tro.
Bengt är utbildad behandlingsassistent och Slink In har nu varit hans arbetsplats i nio år. Flytten till större lokaler öppnar även nya möjligheter.
– En dröm är att vi får tillgång till hela huset och kan göra något stort av det. Kanske ett allaktivitetshus med andra stödgrupper, där vi erbjuder hobbyrum, daglig verksamhet och natthärbärge.
Frågan är om Bengt får vara med och förverkliga detta. För tre och ett halvt år sedan dök livskamraten Katarina upp i hans liv och de smider andra framtidsplaner tillsammans.
– Hon kommer från Karlskoga och vill gärna flytta hem någon gång. Har jag bara jobb så inte mig emot, säger Bengt Persson och går vidare till ännu ett motivationssamtal.
Namn: Bengt (Gustav) Persson.
Fyller: 50 år den 18 juli.
Bor: Hyreslägenhet i Nedre Haga, Sundsvall.
Gör: Handledare, motivatör och en av två föreståndare på Slink In, kommunal mötesplats för socialt utsatta.
Familj: Sambon Katarina Cherif, innekatterna Diesel och Blacky.
Intressen: Historia, politik, läsning, modellbygge.
Om att fylla 50: "Jag är tacksam att jag lever".
Firar: "Hemma hos min bror och hans familj som bor i föräldrahemmet i Juniskär. Min syster kommer hit från Stockholm".
Last: Nikotin. "Jag slutade röka för nio år sedan men knaprar fortfarande sugtabletter, halverad dos av den svagaste sorten".
Samling: "Porslinsfiskar, fiskarna symboliserar min tro på Jesus".
Film som snurrar i mitt huvud: Sagan om ringen-trilogin.
Läsvärt: Biografier över musiker.
Röd tråd i musikstilen: Revolutionär. "Jag växte upp med punk och rock med politiska texter".
Uppskattar: Sambon och katterna.
Avstår: Alkohol, narkotika, tobak.
Motto: Skapa dagen, skapa din egen verklighet.
Beundransvärd person: "Alla som ohämmat och osjälviskt hjälper andra människor. Jag träffar på många sådana, både inom socialtjänsten och på annat håll".
Tonårslärdom: "Gör inte som de andra gör. Jag tog rygg på fel slags folk".
Om jag vore kommunalråd: "Då skulle jag se över boendesituationen för de mest utsatta. Kanske upprätta barackboenden i inhägnade områden och jobba därifrån".
Jag om tio år: "Kanske har jag flyttat och bytt jobb".