Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pension under 13 000 borde vara skattefri – det kan ta bort bidragsbehovet

Det slogs på stora trumman för att pensionärerna nu äntligen skulle få lägre skatt.

Jättebra, tänkte jag. Men jag satte kaffet i vrångstrupen när jag på nyheterna hör att det är de med inkomster från 17 000 kronor som får sänkt skatt. Vi som har en pension som är 12 300 kronor före skatt, vi får minsann inte någon skattesänkning. Vi förutsätts söka bidrag för att klara oss, vilket i mina ögon är mer eller mindre förnedrande.

Jag har jobbat hela mitt liv men jag har två saker emot mig: Jag är kvinna och jag har fött barn, vilket innebär att jag jobbat deltid under deras småbarnsår. Dessutom i ett låglöneyrke som jag ändå trivts med.

Varför är inte en allmän pension under 13 000–14 000 kronor skattefri? Det skulle göra att många pensionärer kunde klara sig utan att söka bidrag, vilket skulle skapa en helt annan självkänsla hos individen. Och skulle det inte kunna tänkas bli billigare för kommunen när den inte behöver administrera och betala ut bidrag? Har någon räknat på det?

Lägre skatt för pensionärer - jo pyttsan! Platsar nästan som fake news i mina öron.

GED

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel