Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärerna är åter förlorare

I budgeten för år 2009 kan man åter konstatera att pensionärerna är de stora förlorarna. Höginkomsttagarna är än en gång de stora vinnarna.

Den orättvisa och diskriminerande beskattningen av pensionärerna fortsätter även under 2009. Klyftorna beskattningsmässigt mellan löntagare och pensionärer ökar nu för tredje året i rad. Alliansen har systematiskt gjort de svenska pensionärerna till de mest beskattade i världen. Världsbanken har konstaterat att endast i Sverige beskattas pensionärer högre än yrkesverksamma. Det normala i övriga länder är att lika skatt gäller för lika inkomst. I många länder förekommer lägre beskattning av pensionärer. Att huvudparten av pensionärerna år 2009 får en skattelättnad på 68 kronor medan en höginkomsttagare får 1000 kronor i månaden känns som ett stort hån.

Våra pensionärsorganisationer är tillskapade för att tillvarata pensionärernas intressen. Den viktigaste delen avser nivån på pensionerna och beskattningen. Vi har för många pensionärsorganisationer i landet. Var för sig blir svaga påtryckare - våra styrande bryr sig knappt. För att kunna tillvarata pensionärernas intressen bättre bör de gå samman. Man kanske till och med måste bilda ett parti för att bli en rejäl maktfaktor.

Zäta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel