Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärerna byggde välfärdssystemet – nu ger vi dem en trygg ålderdom

I alltför många år under de borgerliga partiernas regeringstid var politiken i Sverige inriktad på stora skattesänkningar för löntagare, samtidigt som många pensionärer sett sin privatekonomi hamna på efterkälken. Svenska pensionärer har under ett långt arbetsliv byggt upp vårt gemensamma välfärdssystem. Det är då självklart regeringens ansvar att dessa personer får en trygg ålderdom. Allt annat vore fullständigt oacceptabelt i ett rikt välfärdsland som Sverige.

Läs också: Höj pensionärers livskvalité genom högre pension

Därför är vi glada för att en ansvarsfull och rättvis ekonomisk politik nu bidrar till att den genomsnittliga pensionen höjs med 280 kronor i månaden nästa år. Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde kommer en genomsnittlig pensionär 2017 ha 800 kronor mer i plånboken varje månad. Regeringen har förbättrat situationen för landets pensionärer genom att:

Läs också: Stå upp för pensionärerna

■ Avskaffa den högre skatten på pensioner för alla upp till 10 000 kronor i månaden.

■ Höja bostadstillägget för dem som har de allra lägsta pensionerna.

■ Göra öppenvården avgiftsfri från 85 års ålder från årsskiftet och i juli 2017 utvidga det högre allmänna tandvårdsbidraget på 300 kronor till att gälla redan från det år man fyller 65.

Detta är bra. Men det är inte tillräckligt.

Samtidigt är det viktigt att åtgärder för att lyfta pensionärer inte genomförs genom att politiken ger med ena handen och tar med den andra. Därför har vi förstärkt äldreomsorgen med två miljarder kronor per år för fler anställda och i år har vi satsat 200 miljoner kronor för stärkt kompetens hos personalen. Tillsammans med en allmän förstärkning av välfärden på tio miljarder kronor tryggar vi en pålitlig vård och omsorg av hög kvalitet också i framtiden. En stark välfärd gör oss alla till vinnare.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Även om mycket görs är vi långt ifrån klara.  Mer kommer att krävas för att stärka pensionärernas ekonomi. Den orättvisa pensionärsskatten som den förra regeringen införde måste avskaffas och alla pensionärer ska kunna leva på sin pension. Orättvisor som dessa kommer vi som socialdemokrater aldrig stå bakom. Därför kommer vårt arbete med att lyfta pensionärernas ekonomiska situation att fortsätta med hög intensitet även under 2017 och många år framöver.

Magdalena Andersson (S)

Finansminister

Annika Strandhäll (S)

Socialförsäkringsminister

Ingemar Nilsson (S)

Riksdagsledamot Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel