Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Penttinens JK-anmälan tas inte upp

Sundsvallspolisen Seppo Penttinen anmälde krönikören Jan Guillou för förtal.

Men Justitiekanslern inleder ingen förundersökning eftersom ansvaret ligger på Aftonbladet som är ansvarig utgivare, enligt beslutet.

Kriminalinspektören Seppo Penttinen tyckte att Guillou gick över gränsen i sin krönika i Aftonbladet där han skrev att Penttinen "visserligen fabricerat bevismaterial" och "ljugit inför rätta".

I anmälan till JK skriver Penttinen att påståendet innebär att han beskylls för grov mened och grovt tjänstefel.

- Jag tycker det var väl magstarkt att bli utpekad som skurk och bedragare, och att bli anklagad för att ha vilselett domstolarna, sa Seppo Penttinen till ST i samband med anmälan.

Bakgrunden till krönikan är att Penttinen kritiserats hårt för sina utredningar av de mord som Thomas Quick senare dömts för.

Penttinen pekar i sin anmälan på att påstådda manipulationer av Quick-utredningen och vilseledande av rätten tidigare prövats av JK som bedömde att utredningarna skötts på ett i alla avseenden godtagbart sätt.

JK väljer att inte gå vidare med anmälan. Skälen är att ansvaret för en tryckt skrift i första hand ligger på den ansvarige utgivaren och att den som lämnat uppgifter till en tidning skyddas av så kallad meddelarfrihet. Därför kan några åtgärder inte vidtas mot Jan Guillou, skriver JK i beslutet.