Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per-Arne Frisk (S): "Skapa närsjukhus i Sollefteå och Örnsköldsvik"

Per-Arne Frisk (S), socialnämndens ordförande i Timrå kommun, kräver i en motion till det egna partiet att sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik omvandlas till närsjukhus.
Utspelet visar än en gång på den splittring som finns inom Socialdemokraterna i frågan.

– Vi kommer att få väldigt mycket pengar över om vi inte har tre akutsjukhus. De pengarna ska vi inte slänga i sjön utan använda till att bygga ut primärvården, ambulanssjukvården och så att vi får en ambulanshelikopter, säger Per-Arne Frisk.

Det är inför Socialdemokraternas årsstämma i Västernorrland som Per-Arne Frisk lägger fram sin motion. För att söka ett ännu bredare stöd riktar han sig även till Timrå Arbetarekommun och hoppas att de gör motionen till sin egen.

Frisk är förutom ordförande i Socialnämnden även ledamot i Kommunfullmäktige i Timrå, ersättare i Landstingsfullmäktige och har tidigare varit ledamot i Folkhälso-, Primärvårds- och Tandvårdsnämnden.

I motionen hänvisar Frisk till regeringens utredning om högspecialiserad vård och kräver att Sundsvalls sjukhus får ansvar för regionens specialist- och akutvård, medan sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik blir "närsjukhus".

Visar inte det här att ni inom Socialdemokraterna drar åt olika håll?

– Det kan hända att vi gör, men det tror jag inte är partibundet. Bor man i Sollefteå så har man en annan uppfattning, men om vi ska rädda liv kan vi inte kräva att man inte ska ha mer än tio mil till ett akutsjukhus. Då måste vi även bygga ett akutsjukhus i Ånge, säger Frisk.

I den utredning om högspecialiserad vård som regeringens utredare Måns Rosén skrivit står bland annat: "Att upprätthålla dygnetrunt jour på alla sjukhus är dyrbart och akutsjukhus med större resurser eller mer profilerad verksamhet skulle tillsammans med en utbyggd ambulanshelikopterverksamhet sannolikt rädda liv."

Frisk föreslår även att kommunerna via skatteväxling får ansvaret för primärvården, att ambulanssjukvården förstärks med helikopter och "transportgrupp", samt att riksdagspolitiker verkar för nödvändiga lagändringar.

Finns det inte en risk att det här bidrar till en större konflikt inom partiet?

– Om man hela tiden ska parera och lägga politiska förslag inför den risken då blir det inga förslag. Då blir allting grått. Och om man hela tiden håller på med osthyveln kommer vår sjukvård att dö sotdöden, säger han.