Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per Gessle listar musikaliska favoriter i ny podcast

Per Gessle har skapat listor sedan han var fem – nu får han göra det i en podcast i Sverige Radio. I tio avsnitt listar han tillsammans med musikjournalisten Sven Lindström sina favoritlåtar inom olika genrer.

– Sven och jag gillar att snacka i munnen på varandra och har ingen som helst respekt för varandras åsikter. Perfekt grogrund för en podd, säger Per Gessle i en mejlkonversation med TT.

Duon jobbar sedan tio år tillbaka med ett program om nordisk pop och rock på den amerikanska radiokanalen Sirius XM. När det kom ett förslag om att få hålla ett program ihop i P4 tvekade Per Gessle aldrig.

– När frågan dök upp från Per Scholander på P4 så var det ju självklart att tacka ja.

Enligt programmets producent Per Scholander går podcasten att likna vid det klassiska programmet "Trädgårdsdags". Där munhöggs och diskuterade programledaren Ulf Schenkmanis trädgårdsfrågor med trädgårdskonsulenten Lars-Erik Samuelsson.

Det första programmet av "Gessles nio i topp" har premiär den 24 mars och sänds i P4 den 16 april. I det första avsnittet listas nio låtar Per Gessle önskar att han hade skrivit. Det är en topplista som spänner över flera decennier och som bland annat innehåller klassikern "Raindrops keep fallin' on my head".

– Det gemensamma för låtarna är väl att de är små mästerverk. Garanterat gott godis för alla läggningar.

Per Gessle har skrivit hundratals låtar och önskar att han skrivit i alla fall nio till. Och av de egna verken finns det inget som han ångrar att han skrivit.

– Varje låt som blir klar och inspelad har gjort en väldigt lång resa. Det finns alltid ett bra skäl till dess existens. Alla har inte blivit diamanter men alla startades med höga och stora ambitioner.

Men vilken är den viktigaste listan som Per Gessle har skrivit? Enligt honom skrevs den inför julaftonen 1968 då han placerade Beatles vita album högst upp på önskelistan. (TT)