Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Periferin överraskar

Konstrecension.
Skärvor
Kärl och skulpturer i stengods
av AnnKatrine Karlstrand
Matfors bibliotek i samarbete med Matfors konstförening
7 november–2 december

Keramik och litografi
Keramik av Felicia Öjemark Wiik
Litografier och laveringar av Angelika Wiik
Njurunda Konstförening
Kvissleby Folkets hus
7-15 november 2015

Biblioteket i Matfors har ett litet konstgalleri till vänster om ingången. De närmaste veckorna visas där stengods av AnnKatrine Karlstrand. En känslan av skörhet vilar i rummet. Besökarna rör sig försiktigt. Skörheten accentueras av de löv i stengods som konstnären hängt upp på ett genomskinligt tyg mitt i lokalen.

AnnKatrin Karstrand bor i Klingsta och har utbildat sig inom konst och konsthantverk i vuxen ålder, på Sundsvalls Konstskola och på Ålsta folkhögskola. Hon visar nu upp arbeten i stengods, en form av keramik som bränns hårdare och blir tätare än vanlig keramik. Vissa av föremålen i utställningen blänker som metall och har en metallisk klang.

AnnKatrine Karlstrands uttryck pendlar mellan konst och konsthantverk, med betoning på konst. Stilen är ren och sparsmakad och mycket påminner om antikt asiatiskt konsthantverk, till exempel från Korea. Skillnaden är sprickorna. För Karlstrand är det viktigt att "handens spår ska synas". En spricka i ett kärl blir här till ett under av skönhet. Slumpen får styra och det som skulle kunna vara ett nyttoföremål tenderar att bli konst. Hennes verk växer fram ur sinnestillstånd, utan skisser. Träd och natur tycks vara någonting som fascinerar. Ett träd vars stubbe och rötter hänger i luften ovanför kronan ger associationer till rivande stormar och brutalt skogsbruk. Men träd förekommer också i andra former, som dekoration på en vas och i en relief.

Från Matfors går vägen till Kvissleby och Njurunda Folkets hus. Där ställer Felicia Öjemark Wiik och Angelica Wiik ut sina arbeten veckan ut. Sommartid driver de och deras familj det välkända utflyktsmålet Ingalunda gård i Norra Hälsingland. På vintrarna är de verksamma i Hudiksvall.

Det som nu visas upp är litografier och laveringar av Angelica Wiik samt keramik av Felicia Öjemark Wiik. Deras färgsprakande arbeten gör allt vad de kan för att spräcka den dova atmosfären i den stora sammanträdeslokalen vars tunga väggar i tegel och trä stänger ut allt ljus.

Angelica Wiik skapar bilder av kvinnor. De är glittrande, avpersonifierade och symboliska. Någon gång skymtar en personlighet, en känsla eller en skugga över deras drag som i laveringen Fisk Jazz, men för det mesta är de på väg mot något mål eller upptagna av att vara enbart dekorativa.

Uppenbarligen har systrarna ett konstnärligt utbyte av varandra för i Felicia Öjemark Wiiks keramik återkommer liknande glammiga och glittrande kvinnobilder. Men här finns också katter, nyckelpigor och blommor. Ofta är föremålen enbart dekorativa, men här finns också bruksföremål som vaser och vinglas.