Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Permanent lösning för seriösa frisörer – synlig licens ska höja yrkesstatusen

Nu vill frisörerna städa upp och tala om att de är seriösa – med en frisörlicens.
På samma sätt som taxichaufförerna visar upp sitt giltiga taxikort i framrutan kommer nu frissorna att visa upp sin licens på spegeln.

Annons

Licensen är mer tänkt som ett intyg för att höja yrkesstatusen, men också för att kunna visa för konsumenten vilken utbildning och kunskap frisören har.

Det är Frisörföretagarna och ett par branschaktörer som står bakom certifieringen.

– Vem som helst kan kalla sig för frisör idag, säger Staffan Westman, vice vd på Frisörföretagarna. Det är väl kanske okey för vissa att ens frisör klipper lite snett, det växer ut efter ett tag men när det kommer till kemikalier blir det värre.

Det finns runt 11 000 aktiva frisörföretag i Sverige och totalt cirka 18 000 aktiva frisörer. I dagsläget finns det runt 1000 licenser ute. Just nu åker Frisörföretagarna runt och informerar om licensen och räknar med att det ska finnas runt 10 000 till 12 000 licenser nästa år.

– Det är vårt mål, vi tror att alla seriösa frisörer kommer att vilja ha en licens, säger Staffan Westman.

Det finns även en modell för validering för invandrade frisörer, så att de kan börja jobba i Sverige. Det är något som Frisörföretagarna är glada över.

Det behövs idag för det är många företag som skriker efter att anställa frisörer. Lite kul är att vi har tagit fram en licens för barberare.

Carina Gregor på Salong Sagolik började som frisör 1989 och är en av de första i Sundsvall som har fått sin licens.

– Jag har precis fått min och jag tycker att det är superbra. Vi måste anamma det här, det är ett synligt yrkesbevis. Vi ska vara stolt över vårt yrke och visa upp det. Frisörer lägger ner massor med tid, energi, kurser och pengar på att fortbilda sig. Det här är inget som man lär sig en gång och sedan är det klart, vi lär oss varje dag och utvecklas. Då måste man ha en yrkesstolthet och varför inte visa upp den, säger Carina Gregor.

FAKTA

► Licensen visar, som ett körkort, de olika behörigheterna din frisör har.

► Från A till EA-licens kräver grundutbildning och avklarat delprov där man bland annat testas i kunskaper kring kemikalier i hudvårdsprodukter.

► För B-licens krävs gesällbrev och för C-licens mästarbrev. D-nivån ställer krav på ”seriöst företagande” och E-licensen innebär att man måste vara utbildad yrkeslärare.

Annons