Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Permobil nyanställer igen – premiär för första digitala produkten nästa vecka

Ny digital teknik ska hjälpa rullstolsburna.
Med den satsar Permobil i Timrå nu bland annat på att minska risken för sittsår.
I början av mars är det säljstart för bolagets första mjukvaruprodukt i USA.

Permobil har vuxit kraftigt lokalt. För två år sedan, innan enheten på Alnö flyttade till Timrå, var man sammanlagt 230 anställda. I dag är man nära 300.

Utvecklingen av digital teknik har i dag 14 anställda, en fördubbling på ett år. Och man söker efter mer personal.

– Vi ska göra intervjuer nu och hoppas bli 3–4 till ganska snart. Det vore bra om vi fick in några tjejer i gänget också, tycker Tomas Stenlund, ansvarig för avdelningen.

Trots konkurrensen om ingenjörer tycker han att man lyckats bra i rekryteringarna.

Samtidigt förbereds säljstarten för produkten som kallas Virtual Seating Coach – ett träningsprogram via en mobilapp som minskar risken för sittsår.

– Det är ett stort problem för den som drabbas, men även för sjukvården eftersom sittsår tar så lång tid att behandla. I snitt beräknas kostnaden till 100 000 dollar per person, säger Tomas Stenlund.

Man startar försäljningen i USA för att det är Permobils enskilt största marknad. Dessutom samarbetar man med universitetet i Pittsburgh och köper datakapacitet av bolaget AT&T.

– I Pittsburgh forskar man kring sittsår och hur de kan förhindras. Men det är vi i Timrå som utvecklat tekniken och byggt hårdvaran som kommunicerar trådlöst med appen.

Därmed kan terapeuten programmera in ett träningsprogram som gör att den rullstolsburne ändrar ställning i stolen och därmed belastar kroppsdelarna olika. Programmet påminner också användaren om träningsprogrammet och redovisar sedan hur det är genomfört. Användaren styr dock det hela själv och kan avbryta programmet.

Ett annat projekt man jobbar med kallas Connected Wheelchair, uppkopplad rullstol.

– Den gör att våra servicetekniker kan läsa av vad som är fel på rullstolen redan innan de åker iväg till användaren, vilket är värdefullt och sparar mycket tid, berättar elektronikutvecklaren Per Larsson.

Där finns också möjlighet att komplettera med så kallade intelligenta sensorer.

– Det kan exempelvis gälla att kontrollera trycket i sittdynan. Vårt dotterbolag Roho i USA gör sittdynor indelade i fyra delar och då skulle man kunna styra tryckfördelningen i dynan, säger Per Larsson.

Kontroll av puls, blodtryck och inkontinens är andra tänkbara områden för sensorer.

– Permobils idé är att erbjuda de rullstolsburna bästa möjliga teknik för att de ska få ett så bra liv som möjligt, säger Tomas Stenlund.