Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personal vittnade om brandattentatet i Ljusdal – åtalade Medelpadsmannen fnissade

Anställda och besökare berättade om branden medan den åtalade, som kommer från Medelpad, satt mittemot i rättssalen – och fnissade.

Annons

På måndagen fortsatte rättegången om brandattentatet i Ljusdals förvaltningshus. Den kvinna som arbetade i receptionen vid tillfället berättade att hon pratade med en besökare som uppgav att han väntade på en person.

Mannen var vänlig, men sedan tyckte hon att han plötsligt stirrade på ett otäckt sätt.

– Jag drog mig tillbaka och såg hur han kom springande och slängde något framför receptionen. Det bara smällde till och sedan stod allting i lågor.

Läs mer: "Ren tur att ingen omkom"

Innan hon själv tog sig ut ur byggnaden ropade hon in i flera rum att det brann.

– Jag tänkte bara att vi skulle klara oss. Vi skulle leva. Både jag och de andra.

Under måndagen förhördes tio personer som var på plats vid brandattentatet den 30 september. Några av dem var i närheten av receptionsdisken när lågorna slog upp. De berättade att de såg mannen sätta sig ner och titta på elden i stället för att skynda sig ut.

Den åtalade mannen satt mitt emot dem i rättssalen och lyssnade. Då och då fnissade han för sig själv medan de andra berättade om sina upplevelser.

Läs mer: Man åtalas för två bränder och två hot

En kvinna berättade inför rätten att hon småpratade med mannen innan händelsen, eftersom de båda väntade vid receptionen. Mannen tände en tändare intill hennes huvud och hon sade till honom att stoppa undan den.

En tonårspojke berättade hur han såg en man ta av locket på en hink och gå mot receptionsdisken. Han trodde att mannen skulle tvätta fönster, men strax därpå började det att brinna.

En kvinna som befann sig på ett av de övre våningsplanen berättade att det kändes panikartat när de skulle utrymma byggnaden.

– Vi var jättemånga som skulle ner genom spiraltrappan. Den enda tanke man hade var att komma ut.

Flera av personerna som förhördes pekade ut den åtalade som samme man som befunnit sig i förvaltningshuset med en hink. Däremot hade ingen sett honom anlägga elden.

Mannen är från Ljusdals kommun, men har de senaste åren varit folkbokförd på orter utanför kommunen.

Inför rättegången har han genomgått en så kallad liten sinnesundersökning. Den visar att han kan lida av en allvarlig psykisk störning och att det finns skäl att låta honom genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.

Se den klickbara kartan: Här var mannen före branden

Rättegången i Hudiksvalls tingsrätt fortsätter på onsdag och då blir det fler förhör med personer som var på plats vid händelsen.

Läs mer: Sex dagars rättegång