Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalen är lojal medan ledningen saknar kompetens

Som pensionerad företagsledare med ett tidigare personalansvar tar jag mig för pannan. En så flagrant och oprofessionell hantering av uppsägningen av länsverksamhetschefen Leif Israelsson är upprörande.

En uppsägning av en chef med budskapet ”uppsagd med omedelbar verkan” ger omvärlden en bild av att vederbörande har misskött sitt uppdrag på ett suspekt vis. I det här fallet är det inte så. Israelsson fick ett uppdrag som undergrävdes av flera krafter som motarbetade hans möjligheter att genomföra sitt uppdrag. Rena personangrepp har förekommit.

Jag har varit inlagd på Sundsvalls sjukhus sammanlagt 52 veckor i olika perioder under cirka 12 år. Det har, förutom en utmärkt vård, inneburit en god insikt av verksamheten på sjukhuset. Jag har kunnat ta del av hur en ytterst professionell personal får slita hårt för patienternas bästa. Slita hårt på grund av en arbetsgivare som står långt ifrån vad som krävs för god personalvård. Jag vet att det behövs bara ett telefonsamtal så ges det möjligheter för personalen att byta arbetsgivare. Sjukvårdspersonalen vid vårt landsting är lojala mot oss patienter före sin egen vinning. Personalen stannar därför kvar trots den oro som finns med en så oprofessionell ledning.

Att sparka en duktig person på det viset, som har knappt ett år kvar till sin pension, gör man inte.

Landstinget är en stor koncern med stor ekonomisk omsättning. Under de senaste åren har det förekommit ett antal händelser som gör mig tveksam till om kompetensen räcker till. Det gäller både tjänstemän och tillsatta politiker. Sjukvårdspersonalen som ser hur verksamheten ska drivas, står i stor kontrast till sin ledning. Hur ska man kunna vända detta landsting i ett sluttande plan när det inte finns ett samspel mellan professionen och ledningen?

Jag vill uppmana sjukhusdirektören Nina Fållbäck Svensson att anmäla sig till en kurs i elementär personalledning samt empati. Att sparka en duktig person på det viset, som har knappt ett år kvar till sin pension, gör man inte. Om det överhuvudtaget behövs byte på uppdraget med så kort tid så låter man personen säga upp sig själv. Fy skäms på sig!

Lennart Uggeldahl

Ordförande i patientföreningen

ILCO Västernorrland

SVAR DIREKT:

Leif Israelsson är inte uppsagd. Han har kvar sin tjänst, men jag har valt att avsluta hans förordnande som länsverksamhetschef i förtid. Det råder hos mig ingen tvekan om att Leif Israelsson gjort ett förträffligt arbete som chef på kirurgen i Sundsvall. Han är skicklig, erfaren och har en bred kompetens, och jag ser att han också fortsättningsvis kommer att bidra till vården i Västernorrland genom nya uppdrag hos oss.

Från politiken finns ett tydligt uppdrag om att ha tre kirurgenheter i regionen. Vi är beroende av att kirurgen i Örnsköldsvik fungerar för att klara att ge alla västernorrlänningar den vård de ska ha. Det är därför viktigt att upprätthålla en stabil verksamhet i Örnsköldsvik, likväl som i Sundsvall och i Sollefteå.  Verksamheten i Örnsköldsvik har inte utvecklats i linje med det politiska uppdraget och min bedömning är att ett nytt ledarskap kan hjälpa oss att nå verksamhetsmålen för hela länet.

Som arbetsgivare kan vi naturligtvis alltid bli bättre, och vi arbetar hårt för att göra Region Västernorrland till en attraktivare arbetsgivare. Jag kommer som sjukhusdirektör att fortsätta arbeta för en väl fungerande vård i hela regionen. Det arbetet måste ske i dialog och tillsammans med medarbetarna, med det gemensamma siktet inställt på utveckling och förbättring.

Nina Fållbäck Svensson, sjukhusdirektör Region Västernorrland

Läs också:

27 läkare: Populistisk åtgärd att sparka Leif Israelsson – vi accepterar inte att vården försämras

Sollefteåkirurg: Felaktigheter upprör – samtliga måste börja tänka på hela länets befolkning

Pensionerade klinikchefen: "Vi har en kirurgisk sjukvårdskris"

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel