Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalflykt och mänskligt lidande – regionledningen kan inte dölja totalhaveriet i vården

Region Västernorrlands ledning försöker förtvivlat smita undan ansvaret för den egna vårdpolitikens totalhaveri. Resultaten är både starkt försämrad vård för alla – på olika sätt beroende på var i länet man befinner sig – och ekonomisk katastrof. Staffettkostnaderna skenar nu i en takt som gör att de sannolikt för helåret 2017 kommer att hamna kring en halv miljard. Mångdubbelt mer än regionledningens så kallade sparbeting.

Nu låtsas regionledningen att detta beror på något annat än den egna politiken. "Stafettkostnaderna är ett nationellt problem", säger man. Men region Västernorrland är i en kategori för sig själv. I förhållande till länets storlek har man de i särklass högsta stafettkostnaderna i hela Sverige.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Regionens sjukhusdirektör Lena Fållbäck-Svensson lanserade nyligen en egen patetisk förklaring till de ökade stafettkostnaderna: "Det är allt svårare att rekrytera till de mindre sjukhusen. Det flesta vill jobba på större sjukhus" (ST 11/9).

Hur förklarar hon då att Sundsvalls sjukhus under januari–juli hade stafettkostnader på nästan 100 miljoner? Eller att stafettkostnaderna för sjuksköterskor under januari–maj ökade mer än dubbelt så mycket i Sundsvall som i Sollefteå (med 34 procent mot 14 procent)? "De flesta" vill tydligen inte jobba i Sundsvall heller.

Stafettkostnaderna – och därmed sparprogrammets haveri – beror i allt väsentligt på regionens egna åtgärder. De har lett till personalflykt och till "stafetter" som kostar mer än dubbelt så mycket som fast anställd personal.

Det står nu klart att förändringarna i Västernorrlands sjukvård inte har medfört några förbättringar utan bara minskad sjukvårdsproduktion, försämrad arbetsmiljö, enorma förluster av medicinsk kompetens och stort mänskligt lidande.

I Sollefteå där "sparprogrammet" slagit hårdast ökade stafettkostnaderna just därför mest – med 64 procent (januari–maj). Fråga de läkare och sjuksköterskor som lämnar, och svaret blir inte att sjukhuset plötsligt blivit för litet utan orsaken är det regionledningen gjort. Visst finns det personal som vill jobba på ett stort (välskött) sjukhus. Men det finns också många som uppskattar den starkare teamkänslan på en liten enhet och variationen i arbetsuppgifter som gör att man snabbare utvecklar sin kompetens. VOON:s blivande vårdcentral i Sollefteå har intresseanmälningar från långt över 100 personer; ungefär 12 läkare, 30 sjuksköterskor och 80 med andra vårdyrken. Många av dem jobbar nu inom regionen men vill komma iväg därifrån.

Det står nu klart för allt fler att förändringarna i Västernorrlands sjukvård inte har medfört några förbättringar ens i Sundsvall utan bara minskad sjukvårdsproduktion, försämrad arbetsmiljö, enorma förluster av medicinsk kompetens och stort mänskligt lidande. Samt dramatiskt ökade kostnader.

Frågan är om regionledningen har det mod och den klarsyn som krävs för att rädda situationen. Men den går att rädda:

• Låt sjukhusen drivas självständigt så att ledning och personal kan utveckla verksamheten för att ge medborgarna den vård de har rätt att kräva.

• Avskaffa länsklinikorganisationen.

• Städa trappan uppifrån – gör en radikal översyn av ledningsstrukturer och administrationskostnader.

• Utöka det fria vårdvalet till att gälla också akutkirurgi, akutortopedi och (som i Stockholm) BB. Landstingen har sinsemellan en prislista för sådant, och det skulle spara många miljoner i stafettkostnader för regionen.

Om inte ledningen för Region Västernorrland klarar detta blir väljarnas och historiens domar hårda.

Stefan, Ådalen reser sig

Läs även:

Vi måste kunna kräva ärlighet från de vi väljer – lojalitet går åt båda håll

Landstingshuset skulle bli ett utmärkt hotell – ut med lågpresterande tjänstemän och politiker

Alla förlorar i längden på att välja politiker till landstinget

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel