Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalrockad på äldreboenden – lägre bemanning på stora enheter

Minus 30 miljoner 2013.
Minus 31 miljoner i fjol.
I år blir underskottet 33 miljoner kronor.
Men nu ska personalen omfördelas på kommunens särskilda boenden för äldre så att nästa års budget klaras.

Bemanningen kommer att variera mellan 0,58 tjänst per äldre på större boenden till 0,68 på boenden med sämre förutsättningar.

– De stora som berörs är Lindgården, Kristinelund och Skottsundsbacken. Sedan finns det svåra lokaler där det skett ombyggnationer för att det ska bli äldreboende De har haft det tufft i många år och kan behöva högre personaltäthet.

Det säger Carina Magnusson, tf chef för kommunens äldreboenden som informerat personalen på de tre stora enheterna.

– Förändringar väcker alltid känslor som bestörtning och frustration och tankar på hur det kommer att påverka den enskilda. Men det finns de som ser möjligheterna också.

Förändringen kommer att innebära att det blir en viss övertalighet, men Carina Magnusson garanterar att ingen ska behöva sluta.

– Vi behöver ha kvar våra duktiga medarbetare, de som inte får en fast placering kommer att arbeta i resursteamet som vi byggt upp under hösten och även de kommer att ha en placering.

Att budgeten inte hållits tidigare år beror enligt Carina Magnusson på det "önskeschema" som funnits. Nu ska det bli ett verksamhetsanpassat basschema. Delade turer ska bara kunna förekomma under helger.

– Sedan blir det inga långpass. Förut har en del jobbat 07-21 och det är för länge när man arbetar med dementa.

De stora enheterna bedöms ha fler samordningsmöjligheter och därför klara en lägre bemanning.

– Med de här förändringarna räknar vi med att det blir mindre av sjukskrivningar och att det behövs färre timvikarier så att vi hamnar inom ramen nästa år, säger Carina Magnusson, tf chef för kommunens äldreboenden.

Redan 2013 beslutade politikerna om en nedbemanning, men det beslutet har inte verkställts under de gångna åren. I år har kommunstyrelsen och socialnämnden på nytt gett förvaltningen samma uppdrag.

För verksamheten som helhet blir bemanningen 0,64 dagtid och 0,16 nattetid. Nattetid blir det minst två som arbetar. Totalt finns 1 100 anställda inom den särskilda äldreomsorgen och personalen är den stora kostnaden.

Klarar ni budgeten nästa år?

– Det är min starka uppfattning att vi kommer att göra det. Alla förstår allvaret.