Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalsatsningar och tre akutsjukhus – så vill vi förbättra vården i Västernorrland

Under de senaste två åren har kraftiga strukturförändringar genomdrivits inom den västernorrländska sjukvården och framför allt då inom den akuta sjukhusvården. I Sollefteå har det skett bland annat en avveckling av den akuta ortopedin, av den akuta kirurgin, av den akuta kvinnosjukvården, av den psykiatriska vårdenheten samt av förlossningsverksamheten. I Örnsköldsvik har både den akuta kirurgin och BB-verksamheten i tjänstemannaförslag ifrågasatts. På båda orterna har många medarbetare slutat i protest mot organisationsförändringar och brister i arbetsmiljön. Vi har sett skenande stafettkostnader, kraftiga överbeläggningar, stigande sjukfrånvaro och låg sjukvårdsproduktion.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Som reaktion på landstingsledningens förslag och vidtagna verksamhetsnedläggningar bildades de två föreningarna Sollefteå respektive Örnsköldsvik framtidens akutsjukhus. De båda föreningarna vill härmed gemensamt presentera ett fempunktsprogram med förslag, som är nödvändiga för att utveckla och effektivisera verksamheten vid länets tre sjukhus.

Förslagen har sin utgångspunkt i synpunkter som framkommit vid våra talrika kontakter med medlemmar, medborgare, personal och kunniga på sjukvårdsområdet. Vidare har vi försökt fånga upp trender i tiden som bland annat framkommit i ett antal högaktuella statliga utredningar. Sammantaget förslag som förhoppningsvis ska återföra framtidstro och entusiasm till en för närvarande mycket trött organisation.

För Plus-kunder: BB-ockupanten Carina Hellström: "Glöm aldrig bort hur det är att vara patient"

Presenterade i punktform är våra krav/förslag:

• Ny ledningsorganisation – avveckla länsklinikerna.

• Tre fullvärdiga akutsjukhus inkluderande förlossning/BB samt akutverksamhet inom ortopedi, kirurgi och kvinnosjukvård.

• Inför en sammanhållen vårdkedja i samverkan med kommuner som så önskar.

• Personalsatsningar för bättre arbetsmiljö.

• Utredning av central administration. Planera för tillitsbaserad styrning.

Vi avser att tillställa våra förslag till de politiska partierna med syftet att inför valet 2018 tydligt för väljarna klargöra de olika partiernas ståndpunkter i för medborgarna centrala frågor. Vi avser även att bjuda in enskilda politiska partier till dialog kring vår framtida sjukvård.

Katarina Hägg

Ordförande, Örnsköldsvik framtidens akutsjukhus

Nils-Gunnar Molin

Ordförande, Sollefteå framtidens akutsjukhus

Läs även:

Personalflykt och mänskligt lidande – regionledningen kan inte dölja totalhaveriet i vården

KD: Alla gravida ska veta att de ska få en plats på BB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel