Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personbästa för Johanna

/
  • I helgen anordnar Kraftur nationell Islandshästtävling och en av dem som höll sig väl framme var Young Rider-ryttaren Johanna Berg från Bergsjö. Hon och hennes Svartur vom Hochwald har bara tävlat i töltgrenen T2 en gång tidigare – men lyckades ändå vinna klassen T2U i går.
  • Eliten finns på plats i helgen när Kraftur anordnar nationell tävling för Islandshästar. Världsmästaren Gudmundur Einarsson (bilden) var en av de mest meriterade. Han slutade på 13:e plats med unghästen Ómur frá Feti i klassen PP1 Stilpass. Vann gjorde Vignir Jónasson på dubbla världsmästarhästen Kraftur frá Bringu.
  • Camilla Heed och Thor från Järsta fick bästa kvalresultat i töltklassen T2 (seniorklass) efter att ha ridit ihop imponerande 8,10 poäng. Ekipaget tävlar för Gneisti och i dag väntar final.
  • Efter att ha tagit hem segern i töltklassen T2U – och fått ihop sin högsta poäng någonsin – var det bara för Johanna Berg att knyta näven i luften.
  • I töltklassen T2 poängsätts ekipagen efter kriterierna takt, tempo, aktion, form och ryttarinverkan. Bergsjöekipaget Johanna Berg och hingsten Svartur vom Hochwald visade upp ordentlig bärighet i tölten och tog hem segern i ungdomsklassen T2U.

De har vunnit både NM och SM tidigare i grenen fyrgång.

Nu har Bergsjötjejen Johanna Berg och hennes Svartur debuterat i töltklassen T2 – och på Krafturs nationella Islandshästtävling i går kom högsta poängen någonsin för ekipaget.

– Fan vad nice! utbrister hon.

Annons

I helgen anordnar Islandshästföreningen Kraftur nationell tävling för Islandshästar på Timrå ridstadion. På plats finns eliten bland både seniorer och Young Riders och när ungdomsklassen T2U avgjordes i går var det ett Bergsjöekipage som vann.

Johanna Berg, 17 år, och hingsten Svartur vom Hochwald är rutinerade men har bara tävlat i just den här töltgrenen en gång tidigare. Trots det imponerade de stort på domarna och fick 7,33 poäng.

– Fan vad nice! Det känns helt otroligt. Vi har aldrig ridit på så här hög poäng tidigare och det är kul att det är på en nationell tävling och inte en klubbtävling, säger vinnaren Berg.

– När man är inne på banan och känner det här flytet – att man dansar med hästen – då känns det så himla bra.

Hon kommer från en riktig Islandshästfamilj och har tränat ihop med Svartur sedan 2007. På deras meritlista finns bland annat guld i Nordiska Mästerskapet 2008 och SM-guld från 2009. Tidigare är det grenen fyrgång som har gällt – men från och med i år har ekipaget också börjat med töltgrenen T2. På två starter har det blivit två segrar.

– Fyrgång är det jag satsar på mest men T2 är det roligaste jag vet och nu får vi nog börja satsa på det också, säger hon.

T2 är en gren med tre moment där ekipaget först ska visa tölt i valfritt tempo, därefter långsam tölt och slutligen vända och byta varv för att rida i tölt på fri tygel vilket innebär att ryttaren håller längst ut på tygeln och ska göra så få korrigeringar som möjligt.

Det sista momentet på fri tygel är svårast och är värt dubbla poäng. Takten ska vara fyrtakt och hästen får inte gå över till trav eller galopp.

– Man ska visa hästens egen bärighet i tölten och bibehålla takten. Domarna tittar på takt, tempo, aktion, form och ryttarinverkan, förklarar Maria Berg som är Johannas mamma samt instruktör och domare.

Johanna Berg och Svartur gick in som sista tävlande i klassen T2U och gjorde inga misstag. Ekipaget visade upp en fin tölt och plockade hem segern med god marginal.

– Han skötte sig jättefint och det kändes riktigt bra när vi gick in, säger hon.

Johanna tävlar för stockholmsklubben Mörs men med utgångspunkt från Bergsjö blev resan till Timrå ovanligt kort för familjen Berg som är van att vara ute på längre resor till tävlingar. Hela familjen är engagerade i sporten och för Johanna Berg har det varit Islandshästar som gällt hela livet.

– Jag har riktigt bra stöd hemifrån och jag är jättetacksam för det. De stöttar mig både när det går bra och när det går dåligt och finns hela tiden där. Vi är Team Berg, säger hon.

Tävlingsanläggningen på Timrå ridstadion har både ovalbana och rakbana och får beröm av Johanna Berg.

– Det är en jättestor och fin anläggning med bra uppvärmningsbana och väldigt många resurser. Sedan är det jätteskönt att det är så nära också, säger hon.

Annons