Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personlig assistent misstänks ha lurat Timråbo på miljonbelopp – tog lån och köpte bilar i personens namn

En kvinna som arbetat som personlig assistent hos en person i Timrå kommun misstänks för att tillsammans med en man ha lurat av personen över en miljon kronor, både i pengar och saker. Även en annan av personens assistenter är misstänkt för bedrägeri.

Brotten ska ha pågått under 2014 och 2015. I personens namn ska kvinnan och mannen ha tagit lån, köpt bilar och saker samt fört över pengar till sina egna konton. Detta till ett värde av omkring 1,3 miljoner. Kvinnan var under perioden anställd som personlig assistent till personen, som är i behov av omfattande personlig assistans.

Det ska ha varit en anhörig som upptäckte att det saknades stora summor pengar hos personen och som då anmälde det till polisen.

Enligt åklagare Catharina Kjelsson misstänks kvinnan nu för grovt ocker, grovt tagande av muta och grovt bedrägeri. Mannen misstänks för medhjälp till grov ocker, medhjälp till grovt tagande av muta och grovt bedrägeri.

– De ska bland annat ha tagit med personen till Umeå där de köpt en bil till mannen för 200 000 kronor, säger Catharina Kjelsson, åklagare i ärendet.

Både kvinnan och mannen anhölls och släpptes under onsdagen efter förhör.

– De erkänner att de lånat pengar. Men de hävdar att det var i egenskap av att personen var en vän som ville hjälpa dem. Det är oavsett inte lagligt att göra så, säger Catharina Kjelsson.

Ytterligare en av personens assistenter är misstänkt för bedrägeri. Assistenten ska ha fört över 200 000 kronor från mannens konto till sitt eget, vilket assistenten ska ha erkänt i förhör.