Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personligheten har betydelse

\"Jag känner till hemligheten bakom er makt\", lär den tidigare tyske förbundskanslern Helmut Kohl en gång ha sagt till Romano Prodi, \"ni är den enda italienare som pratar tyst.\" Den nyss avslutade italienska valrörelsen var inte bara en kamp mellan två politiska läger, utan också en drabbning mellan två väsensskilda personligheter. Silvio Berlusconi mediemagnat, diva, ett garv från öra till öra. Romano Prodi professor, eftertänksam, ett småputtrande leende som stannar vid mungiporna. Berlusconi har liknats vid en Ferrari. Prodi kallar sig själv för en \"diesel\".
Personlighetens roll i politiken är ett omstritt ämne. I ett tv-framträdande 1966 varnade Olof Palme för att överskatta det personligas roll i historien. Den underliggande tekniska och ekonomiska utvecklingen är viktigare, menade han. \"Personerna rider ofta på vågen utan att skapa den.\"
I den italienska valrörelsen kommer båda dessa synsätt väl till pass. En premiärminister Prodi har att kämpa med samma ekonomiska problem och sociala missnöje som Berlusconi. Bara konkret politik och reformer kan förändra något på lång sikt och påverka den underliggande utvecklingen.
Men att Berlusconi går och Prodi kommer betyder samtidigt mer än bara ett i raden av regeringsskiften. Det har att göra med vilken typ av politiker som ska dominera i demokratierna framöver. Mycket har skrivits om varför det var önskvärt med ett nederlag för Berlusconi. Men vad symboliserar Romano Prodis valseger? En snabb glidflykt över hans karriär ger vissa aningar. Han var under nästan tre decennier professor i företagsekonomi i Bologna. 1996 lyckas han som oppositionsledare besegra sittande Silvio Berlusconi och ta över som premiärminister. I dryga två år klarade den så kallade olivträdsalliansen stormen innan interna motsättningar fällde regeringen. Sedan lockade Europapolitiken. Mellan 1999 och 2004 satt Prodi som ordförande i Europeiska kommissionen. Han kom med ett relativt gott rykte och uppnådde flera stora framgångar, men vid sin avgång kritiserades han för att inte ha lyckats höja kommissionens status och ge EU-politiken en bättre framtoning i medlemsländerna.
Kan man inte tala med låg stämma i den moderna politiken längre? När han nu nått sitt mål att på nytt besegra ärkefienden Berlusconi i val måste Prodi bevisa att den eftertänksamme professorstypen också kan leda en italiensk regering genom svåra tider. Han måste bevisa att det inte krävs en trixande, högljudd mediefurste för att hålla ut en hel mandatperiod. Silvio Berlusconi var en föraning om ett nytt slags politiker som kan bli allt vanligare i framtiden. Romano Prodi bär det tunga ansvaret att visa att en annan stil och en annan framtoning kan leda till en politik som skapar färre rubriker men åstadkommer mer.